Stačí jen 15 minut a svařák bez alkoholu je hotový. Skvělá varianta pro těhotné či abstinenty

26
Sdílejte

Tento zvyk se postupně rozšířil po celé Evropě, zejména do chladnějších oblastí, kde horký nápoj pomáhal zahřát tělo i povzbudit mysl. Ve středověku se svařené víno stalo luxusní pochoutkou, protože koření bylo velmi drahé. S rozvojem obchodu se však tyto ingredience staly dostupnějšími, a svařák se tak stal oblíbeným nápojem napříč všemi společenskými vrstvami. Dnes je svařák symbolem zimních svátků a vánoční atmosféry.

Proč zvolit nealkoholický svařák?

Nealkoholický svařák není jen náhradou pro ty, kteří se alkoholu vyhýbají. Naopak, tento nápoj má svůj vlastní charakter a přináší mnoho zdravotních benefitů. Jeho základem jsou ovocné šťávy, které jsou plné vitamínů a minerálů. Díky tomu nejen zahřeje, ale také posiluje imunitní systém a dodává tělu potřebné živiny. Navíc je příprava nealkoholického svařáku velmi jednoduchá a rychlá, zvládne ji i úplný začátečník.

Recept na nealkoholický svařák

Příprava nealkoholického svařáku zabere jen pár minut a nevyžaduje žádné speciální dovednosti. Stačí mít po ruce několik základních ingrediencí, které jsou běžně dostupné v každé domácnosti nebo obchodě.

Ingredience:

  • 1 litr jablečného džusu (můžete použít i hroznový nebo brusinkový džus podle chuti)
  • 1 pomeranč nakrájený na plátky
  • 2 celé skořice
  • 5 hřebíčků
  • 1 badyán
  • Kousek čerstvého zázvoru (volitelně)
  • Lžíce medu nebo třtinového cukru (podle chuti)

Postup:

1. Do hrnce nalijte jablečný džus a přidejte plátky pomeranče, skořici, hřebíček, badyán a případně kousek čerstvého zázvoru. 2. Směs zahřívejte na mírném ohni, ale dejte pozor, aby se nezačala vařit. Var by mohl zničit jemné aroma koření. 3. Po zhruba 15 minutách, kdy se chutě a vůně všech ingrediencí propojí, nápoj sceďte přes jemné sítko. 4. Podle chuti oslaďte medem nebo třtinovým cukrem. 5. Podávejte horké, ideálně ozdobené plátkem pomeranče nebo kouskem skořice.

Kam dál?

Vánoční dezert za 10 minut! BEZ PEČENÍ!

Nepřekonatelná dobrota na topinky: Ta nejlepší domácí papriková pomazánka s česnekem!

Nejchutnější masová roláda od babičky! Vyzkoušejte lety ověřený recept…

Vánoční zákusek ČTYŘ CHUTÍ: vanilka, ořechy, kaštany a kakao! Je to opravdová pochoutka

Vánoční pečení: Lahodné išlerky, které nesmějí chybět ani u vás doma!

Další články