5. Hydrogenované oleje
Rostlinné oleje se v procesu hydrogenace (ztužování) mění na jedy. Ztužené oleje sice déle vydrží, ale mají vyšší podíl škodlivých omega-6 a trans-tuků.
Malé množství omega-6 tuků ve správném poměru s omega-3 tuky mohou být zdravé. Je-li jich však příliš mnoho, dochází k poškozování buněk a nejvíce zvyšují riziko rakoviny kůže.
Trans-tuky zase zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva, konečníku, prostaty a prsů. Namísto nich si raději zvolte kokosový, olivový nebo lněný olej.
6. Popcorn z mikrovlnky
Do kupovaného popkornu se často přidává chemická látka, která má za úkol dodat popkornu jeho typickou máslovou chuť a vůni. Jedná se však o nebezpečný toxin.
Lidé, kteří jsou vystaveni této látce, mívají vyšší šance rozvoje dýchacích potíží a poškození plic.
Z obalu se také uvolňuje kyselina perfluorooktanová (PFOA), která způsobuje rakovinu ledvin, močového měchýře, prostaty a jater.
Studie dokonce zjistily, že může vyvolávat u žen neplodnost, nemluvě o tom, že množství dnes prodávaného popkornu je vyrobeno z geneticky modifikované kukuřice.
7. Ryby z farmy
Divoce žijící ryby jsou pro naše zdraví jednoznačně prospěšné. To už ovšem neplatí o rybách chovaných na farmách jako jsou převážně lososy, tilapie a mnohé další druhy.
Magazín Science (Věda) provedl studii, která zjistila, že v lososech z farmy se nachází příliš mnoho karcinogenů. Jde hlavně o dioxiny, rtuť, toxafen, zpomalovače hoření či dokonce polychlorované bifenyly.
Při koupi ryb se snažte kupovat takové, které pocházejí z lovu na volném moři, ideální z oblastí, které nejsou známy svým silným znečištěním.
8. Bramborové lupínky
Bramborové lupínky se vyrábějí při vysokých teplotách, které vytvářejí látku akrylamid – známý karcinogen.
Mezinárodní žurnál onkologie uvádí, že akrylamid je zodpovědný za rakovinu vaječníků, prostaty, prsu a rakoviny trávicích orgánů.
Kromě toho jsou bramborové lupínky plné tuků a soli, které přispívají ke vzniku obezity a vysokého krevního tlaku.
Místo kupovaných lupínků si vyrobte vlastní, které před upražením na chvíli namočíte do slané vody .
Jedná se o nově objevený způsob, který výrazně snižuje tvorbu akrylamidu.