Co budete potřebovat:
1. Smetanu: Použijte smetanu s minimálním obsahem tuku 30 %. Čím tučnější smetana, tím více másla získáte. Z 200 g smetany můžete očekávat přibližně 80 g másla. Zbytek se promění v podmáslí, které je zdravé a využitelné v dalších receptech.
2. Ruční šlehač nebo kuchyňský robot: Pomocí něj budete šlehat smetanu.
3. Mísa a nádoba na šlehání: Pro šlehání smetany.
4. Igelitové rukavice: Pokud nechcete mít mastné ruce při tvarování másla.
Postup:
1. Příprava smetany: Nalijte smetanu do nádoby na šlehání. Čím studenější smetana, tím déle bude proces trvat.
2. Šlehání: Začněte šlehat na vysoké otáčky. Smetana začne měnit konzistenci a postupně se z ní stane hustá šlehačka. Pokračujte ve šlehání, dokud se nezačnou tvořit nažloutlé hrudky a oddělovat podmáslí od másla. Snižte otáčky, abyste zabránili rozstřiku podmáslí.
3. Oddělení podmáslí: Jakmile vidíte, že se tvoří kousky tuku v bílé tekutině, vypněte šlehač. Přes jemný cedník nebo plátýnko přeceďte podmáslí do menší nádoby.