Zavzpomínejme na jaké kroužky chodily děti za socialismu. Klub malých turistů v Pionýru a nebo hudebka v lidušce

704
Sdílejte

Domy pionýrů a mládeže

Domy pionýrů a mládeže (DPM) byly institucemi, které podporovaly rozvoj Pionýrské organizace a nabízely dětem různé kroužky a aktivity. Tyto kroužky zahrnovaly oblasti jako společenské a přírodní vědy, techniku, estetickou výchovu, tělovýchovu a turistiku. Děti se zde mohly věnovat například modelářství, což bylo oblíbené zejména mezi chlapci.

Pionýrské tábory

Během letních prázdnin se děti často účastnily pionýrských táborů, které byly organizovány jako součást Pionýrské organizace. Tyto tábory nabízely různé aktivity, ale podmínky nebyly vždy ideální. Děti spaly ve stanech a musely se obejít bez moderních vymožeností, jako jsou mobilní telefony. Přesto na tyto zážitky mnozí vzpomínají s nostalgií.

Celkově byly tyto aktivity důležitou součástí dětství za socialismu, poskytovaly nejen zábavu a vzdělání, ale také formovaly sociální dovednosti a hodnoty dětí.

Kam dál?

Pamatujete co se mlsalo za socialismu? Bonboniéry pro soudružky učitelky k MDŽ nebo cigaretové žvýkačky

Bujaré večírky první republiky: Čemu holdovali Lída Baarová, Hugo Haas a další. Adina Mandlová dokonce autem srazila chodce

Vzpomínky na školní pomůcky z dob minulého režimu, které používaly Husákovy děti : Modré sešity, čínská pera a klovatina

Fronty za socialismu : Na maso, banány, mandarinky i toaletní papír ! Nedostatkové bylo také dětské oblečení

Retro sladkosti : Vlnky, Antiperle nebo Tang to už dnešní děti neznají. Vzpomínáte si na všechny?

Další články