Zavzpomínejme na jaké kroužky chodily děti za socialismu. Klub malých turistů v Pionýru a nebo hudebka v lidušce

704
Sdílejte

Pro starší děti existovaly školní kluby, které nabízely podobné aktivity, ale byly určeny pro žáky vyšších ročníků.

Dětské dny a školní kroužky

Na školách se pravidelně pořádaly dětské dny, které byly plné her a kulturních vystoupení. Tyto akce měly za cíl zabavit děti a zároveň je zapojit do různých aktivit. Děti, které navštěvovaly školní kroužky, často vystupovaly s nacvičenými programy, ať už šlo o zpěv, recitaci nebo tanec.

Lidové školy umění

Děti s hudebním nadáním měly možnost navštěvovat lidové školy umění, známé jako „lidušky“. Tyto školy nabízely výuku hry na různé hudební nástroje a také teoretickou hudební výchovu. Výuka byla náročná a učitelé často vyžadovali vysokou úroveň disciplíny a píle.

Základní a rekreační tělesná výchova

Pro děti, které se chtěly věnovat sportu, existovaly různé oddíly spadající pod Základní a rekreační tělesnou výchovu (ZRTV). Tyto oddíly nabízely širokou škálu sportovních aktivit, od gymnastiky přes atletiku až po míčové hry. Děti se mohly účastnit i různých soutěží a závodů.

Kam dál?

Pamatujete co se mlsalo za socialismu? Bonboniéry pro soudružky učitelky k MDŽ nebo cigaretové žvýkačky

Bujaré večírky první republiky: Čemu holdovali Lída Baarová, Hugo Haas a další. Adina Mandlová dokonce autem srazila chodce

Vzpomínky na školní pomůcky z dob minulého režimu, které používaly Husákovy děti : Modré sešity, čínská pera a klovatina

Fronty za socialismu : Na maso, banány, mandarinky i toaletní papír ! Nedostatkové bylo také dětské oblečení

Retro sladkosti : Vlnky, Antiperle nebo Tang to už dnešní děti neznají. Vzpomínáte si na všechny?

Další články