Vzpomínky na školní pomůcky z dob minulého režimu, které používaly Husákovy děti : Modré sešity, čínská pera a klovatina

3399
Sdílejte

Na konci 70. let se na školních brašnách začaly objevovat první obrázky, například postavičky z Disneyho filmů. Tento malý pokrok přinesl trochu radosti do školní docházky, ale dnešní široké možnosti výběru to nemohlo nahradit.

Školní učebnice byly další nezbytností. Jejich výrobu mělo na starosti Státní pedagogické nakladatelství, na Slovensku pak Slovenské pedagogické nakladateľstvo. Učebnice jako čítanky a početnice byly v oběhu mnoho let, což se často projevilo na jejich opotřebovaném stavu. Nové učebnice si mohl dovolit málokdo a jejich vizuální stránka byla velmi skromná, bez barevných ilustrací.

Sešity byly stejně důležité jako dnes, ale tehdy byly všechny stejné a bez obrázků. Dnes je nabídka sešitů mnohem pestřejší, od pohádkových motivů po postavy z populárních filmů, i když často za příplatek.

Pamatujete si plastový penál na magnet? Tento oblíbený, ale ne příliš praktický doplněk byl snem mnoha dětí. Nevešlo se do něj mnoho věcí, ale byl žádaným artiklem a bylo obtížné ho sehnat. Podobně byl populární vícepatrový penál, který byl považován za tzv. podpultové zboží. Kdo takový penál získal, stal se malým hrdinou mezi spolužáky.

Kam dál?

Bujaré večírky první republiky: Čemu holdovali Lída Baarová, Hugo Haas a další. Adina Mandlová dokonce autem srazila chodce

Fronty za socialismu : Na maso, banány, mandarinky i toaletní papír ! Nedostatkové bylo také dětské oblečení

Retro sladkosti : Vlnky, Antiperle nebo Tang to už dnešní děti neznají. Vzpomínáte si na všechny?

Pamatujete si na všechny zmrzliny z dob socialismu? Některé se prodávají ještě do dnes

Jaké byly brigády za dob socialismu : Kdo to nezažil, ten nepochopí. Vzpomínáte, jak to tehdy fungovalo?

Další články