Vědci tvrdí, že kvůli tomuto léku do roku 2040 zemřou miliony lidí ! Vyhněte se mu obloukem

3837
Sdílejte

Proč je rezistence na antibiotika problém?

Rezistence na antibiotika nastává, když bakterie mutují a stávají se odolnými vůči účinkům léků, které byly dříve účinné. Tento proces je přirozený, ale je urychlován nadměrným používáním antibiotik v medicíně a zemědělství. Když lidé užívají antibiotika při každém nachlazení nebo virové infekci, na které tyto léky nepůsobí, přispívají k selekci rezistentních kmenů bakterií.

Důsledky pro zdraví

Rezistentní infekce jsou obtížněji léčitelné, vyžadují delší hospitalizaci, dražší léky a mohou vést k vyšší úmrtnosti. Infekce, které byly dříve považovány za banální, se mohou stát smrtelnými. Například operace, které vyžadují antibiotickou profylaxi, mohou být rizikovější, pokud antibiotika selžou.

Co můžeme udělat?

1. Omezit zbytečné předepisování antibiotik: Lékaři by měli pečlivě zvážit, zda je antibiotikum skutečně nezbytné, a pacienti by měli respektovat pokyny lékařů a nepožadovat antibiotika na každou nemoc.

2. Zlepšit diagnostiku: Rychlé a přesné diagnostické testy mohou pomoci určit, zda je infekce bakteriální a zda je antibiotická léčba vhodná.

3. Podpora výzkumu a vývoje nových léků: Investice do výzkumu nových antimikrobiálních látek a alternativních terapií jsou klíčové pro boj proti rezistentním bakteriím.

Kam dál?

V České republice se začala šířit nová varianta koronaviru. Do Vánoc se nakazí celá země, varuje Prymula

Nejzdravější ovoce: Ani jsme nevěděli, jaký je to poklad!

Jak správně zapíjet léky? Dávejte pozor na množství vody, vše ovlivňuje účinnost. Čaj i džusy jsou škodlivé

Proč bychom měli zařadit tuto potravinu do svého jídelníčku: Odpověď na mnohé zdravotní problémy!

V dámských kalhotkách jsou jedovaté bisfenoly. Test odhalil alarmující hladiny u výrobků značek jako jsou Adidas či Dedoles

Další články