Vědci se shodli na tom, že konzumace kávy může mít negativní dopady na zdraví. Denně nejvýše tři kafe. Jinak si koledujete o infarkt nebo mrtvici

592
Sdílejte

Pokud někdo konzumuje takové množství kofeinu pravidelně, například pětkrát týdně, může to vést k měřitelnému zvýšení krevního tlaku a srdeční frekvence během jednoho roku. Tyto změny mohou být předzvěstí srdečního selhání nebo infarktu.

Studie, kterou vedla lékařka Nancy Kagathara, probíhala na Zydus Medical College and Hospital v Indii a sledovala vliv pití kávy na zdraví 92 lidí. Ačkoli se může zdát, že počet účastníků není vysoký, výzkumníci je sledovali dlouhodobě a velmi podrobně. Měřili jejich srdeční frekvenci a krevní tlak před a po tříminutovém kardio cvičení a brali v úvahu jejich anamnézu, demografické údaje a životní styl. Zjistili, že pětina účastníků konzumovala více než 400 miligramů kofeinu denně, přičemž nejčastěji šlo o ženy žijící ve městech a pracující v byznysu.

Je možné, že vysoké hodnoty krevního tlaku těchto žen byly ovlivněny i jejich stresujícím životním stylem, ale autoři studie tvrdí, že i po zohlednění těchto faktorů zůstává nadměrná konzumace kávy riziková. Ti, kteří konzumovali dokonce 600 miligramů kofeinu denně, tedy šest až sedm šálků kávy, byli na tom ještě hůře.

V České republice, kde kardiovaskulární choroby způsobují úmrtí u 40 % populace, je důležité zaměřit se na prevenci. Předseda odborné kardiologické společnosti Aleš Linhart zdůrazňuje, že i přes pokroky v medicíně je nezbytné, aby lidé změnili svůj životní styl, například snížili konzumaci alkoholu, přestali kouřit a omezili příjem kávy.

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, může způsobit poškození cév, srdce, plic a ledvin, aniž by člověk pociťoval bolest. Proto je důležité pravidelně kontrolovat krevní tlak, aby se předešlo vážným zdravotním problémům, jako je infarkt nebo mrtvice.

Kam dál?

Přízemní mrazíky mohou proměnit jedlé houby v nebezpečné. Jak poznáte, že k tomu došlo? Když ji nakrojíte

5 běžných věcí, které nikdy nedělejte, když máte prázdný žaludek. Dávejte pozor na léky, žvýkačky i hádky s partnerem!

V České republice se opět zvyšuje počet případů onemocnění covidem-19. V těle se může usadit nadlouho, varuje Hořejší

Říká se, že smrt začíná ve střevech. Očistěte střeva a bojujte se zánětem pomocí TÉTO SMĚSI!

Proč by se mělo jíst jedno jablko denně? Pomůže hubnout, zažene chuť na sladké, posílí imunitu a zbaví vás zácpy

Další články