Přízemní mrazíky mohou proměnit jedlé houby v nebezpečné. Jak poznáte, že k tomu došlo? Když ji nakrojíte

1313
Sdílejte

Pokud houba roste v období, kdy se střídají mrazivé noci a teplejší dny, může několikrát zmrznout a roztát. Mykolog Jiří Laštůvka vysvětluje, že houby, které prošly mrazem, jsou již nejedlé. Zvláště hřibovité houby nesmí zmrznout a poté rozmrznout, protože ledové krystaly mohou poškodit jejich buňky. To vede k rozkladným procesům, které podporují růst bakterií a plísní, což rozhodně nechceme konzumovat. I když toxické látky v takových houbách nejsou smrtící, mohou způsobit žaludeční potíže, průjmy a zvracení.

Pokud byste mohli zaručit, že houba zmrzla pouze jednou a poté byla ihned zkonzumována, riziko by bylo minimální. Bohužel to nelze spolehlivě určit, takže pokud byly přízemní mrazíky několik dní, je lepší takové houby nesbírat ani nekonzumovat. Na začátku října se mrazíky objevují spíše na okrajích lesů, ale s příchodem zimy se situace zhoršuje. Kritickým bodem je teplota pod -5 °C.

I když se říká, že mráz je nebezpečný hlavně pro hřibovité houby, ve skutečnosti je jen málo druhů, které opakované mrazy snášejí dobře. Po prvních mrazech je lepší přestat sbírat všechny houby, kromě zimních druhů jako je penízovka sametonohá nebo hlíva ústřičná.

Kam dál?

Zdravý krevní oběh a více energie díky tomuto přírodnímu lektvaru: Domácí recept, který posílí vaše tělo

Většina Čechů nerozpozná příznaky mozkové mrtvice: Každá minuta rozhoduje o životě! Jak (si) zachránit život?

Podle nejcitovanější české vědkyně v oboru gerontologie a geriatrie profesorky Topinkové Češi přestávají být zdraví přibližně ve věku 62 let

Pokud se u vás objeví tyto příznaky na rukou nebo břiše, můžete mít cukrovku, aniž byste o tom věděli

Močení ve sprše může vést k infekcím i problémům s ledvinami : Zdánlivě nevinný zvyk může mít nepříjemné dopady na zdraví, varuje lékařka

Další články