Přízemní mrazíky mohou proměnit jedlé houby v nebezpečné. Jak poznáte, že k tomu došlo? Když ji nakrojíte

1350
Sdílejte

Pokud houba roste v období, kdy se střídají mrazivé noci a teplejší dny, může několikrát zmrznout a roztát. Mykolog Jiří Laštůvka vysvětluje, že houby, které prošly mrazem, jsou již nejedlé. Zvláště hřibovité houby nesmí zmrznout a poté rozmrznout, protože ledové krystaly mohou poškodit jejich buňky. To vede k rozkladným procesům, které podporují růst bakterií a plísní, což rozhodně nechceme konzumovat. I když toxické látky v takových houbách nejsou smrtící, mohou způsobit žaludeční potíže, průjmy a zvracení.

Pokud byste mohli zaručit, že houba zmrzla pouze jednou a poté byla ihned zkonzumována, riziko by bylo minimální. Bohužel to nelze spolehlivě určit, takže pokud byly přízemní mrazíky několik dní, je lepší takové houby nesbírat ani nekonzumovat. Na začátku října se mrazíky objevují spíše na okrajích lesů, ale s příchodem zimy se situace zhoršuje. Kritickým bodem je teplota pod -5 °C.

I když se říká, že mráz je nebezpečný hlavně pro hřibovité houby, ve skutečnosti je jen málo druhů, které opakované mrazy snášejí dobře. Po prvních mrazech je lepší přestat sbírat všechny houby, kromě zimních druhů jako je penízovka sametonohá nebo hlíva ústřičná.

Kam dál?

Tyto 2 věci ničí játra a zvyšují riziko rakoviny: Nejsou ohroženi jen starší, trpí už i mladí!

Toto je hlavní důvod, proč jsou lidé po 50-tce častěji onemocní: Držte se těchto 3 klíčových kroků, radí známý lékař!

Ranní dilema vyřešeno. Stomatolog radí, kdy je čištění zubů nejzdravější

Lékaři bijí na poplach. Těchto třináct různých typů rakoviny spojuje jedna příčina

Jak poznáte, že jste zdraví? Odpověď hledejte v posteli, v zrcadle i na záchodě

Další články