Přízemní mrazíky mohou proměnit jedlé houby v nebezpečné. Jak poznáte, že k tomu došlo? Když ji nakrojíte

1212
Sdílejte

Pokud houba roste v období, kdy se střídají mrazivé noci a teplejší dny, může několikrát zmrznout a roztát. Mykolog Jiří Laštůvka vysvětluje, že houby, které prošly mrazem, jsou již nejedlé. Zvláště hřibovité houby nesmí zmrznout a poté rozmrznout, protože ledové krystaly mohou poškodit jejich buňky. To vede k rozkladným procesům, které podporují růst bakterií a plísní, což rozhodně nechceme konzumovat. I když toxické látky v takových houbách nejsou smrtící, mohou způsobit žaludeční potíže, průjmy a zvracení.

Pokud byste mohli zaručit, že houba zmrzla pouze jednou a poté byla ihned zkonzumována, riziko by bylo minimální. Bohužel to nelze spolehlivě určit, takže pokud byly přízemní mrazíky několik dní, je lepší takové houby nesbírat ani nekonzumovat. Na začátku října se mrazíky objevují spíše na okrajích lesů, ale s příchodem zimy se situace zhoršuje. Kritickým bodem je teplota pod -5 °C.

I když se říká, že mráz je nebezpečný hlavně pro hřibovité houby, ve skutečnosti je jen málo druhů, které opakované mrazy snášejí dobře. Po prvních mrazech je lepší přestat sbírat všechny houby, kromě zimních druhů jako je penízovka sametonohá nebo hlíva ústřičná.

Kam dál?

Dětská lékařka přináší pět praktických rad, jak snížit nemocnost dětí během zimy

Chřipka je virové onemocnění, které postihuje dýchací cesty. Abychom tělu pomohli se s touto infekcí co nejlépe vypořádat měli bychom jíst…

Každý desátý člověk trpí syndromem neklidných nohou. Může souviset s jinou nemocí. Jak ho poznat…

Pokud chcete, aby vaše imunita byla silnější a psychika odolnější, tak pečujte o střeva. I malé změny přinesou skvělé výsledky

Alkohol je tichý zabiják a zkracuje nám život bez ohledu na množství. I příležitostná konzumace nám škodí víc, než si myslíme

Další články