Přízemní mrazíky mohou proměnit jedlé houby v nebezpečné. Jak poznáte, že k tomu došlo? Když ji nakrojíte

114
Sdílejte

Pokud houba roste v období, kdy se střídají mrazivé noci a teplejší dny, může několikrát zmrznout a roztát. Mykolog Jiří Laštůvka vysvětluje, že houby, které prošly mrazem, jsou již nejedlé. Zvláště hřibovité houby nesmí zmrznout a poté rozmrznout, protože ledové krystaly mohou poškodit jejich buňky. To vede k rozkladným procesům, které podporují růst bakterií a plísní, což rozhodně nechceme konzumovat. I když toxické látky v takových houbách nejsou smrtící, mohou způsobit žaludeční potíže, průjmy a zvracení.

Pokud byste mohli zaručit, že houba zmrzla pouze jednou a poté byla ihned zkonzumována, riziko by bylo minimální. Bohužel to nelze spolehlivě určit, takže pokud byly přízemní mrazíky několik dní, je lepší takové houby nesbírat ani nekonzumovat. Na začátku října se mrazíky objevují spíše na okrajích lesů, ale s příchodem zimy se situace zhoršuje. Kritickým bodem je teplota pod -5 °C.

I když se říká, že mráz je nebezpečný hlavně pro hřibovité houby, ve skutečnosti je jen málo druhů, které opakované mrazy snášejí dobře. Po prvních mrazech je lepší přestat sbírat všechny houby, kromě zimních druhů jako je penízovka sametonohá nebo hlíva ústřičná.

Kam dál?

Vědci se shodli na tom, že konzumace kávy může mít negativní dopady na zdraví. Denně nejvýše tři kafe. Jinak si koledujete o infarkt nebo mrtvici

5 běžných věcí, které nikdy nedělejte, když máte prázdný žaludek. Dávejte pozor na léky, žvýkačky i hádky s partnerem!

V České republice se opět zvyšuje počet případů onemocnění covidem-19. V těle se může usadit nadlouho, varuje Hořejší

Říká se, že smrt začíná ve střevech. Očistěte střeva a bojujte se zánětem pomocí TÉTO SMĚSI!

Proč by se mělo jíst jedno jablko denně? Pomůže hubnout, zažene chuť na sladké, posílí imunitu a zbaví vás zácpy

Další články