Nejzdravější ovoce: Ani jsme nevěděli, jaký je to poklad!

1288
Sdílejte

Jsou bobule dřeně jedlé syrové? Jak jíst dřín?

Plody dříně jsou jedlé syrové. Při sklizni přímo ze stromu mají sladkokyselou chuť. Chutná lépe, když opadnou (sesladnou, když budou zcela zralé), nebo po zmrazení, protože jsou pak méně kyselé. Skvělým občerstvením je i kandovaný dřín.

Co je nejlepší udělat s dřínem?

Vrchol sezóny dřínů je ve druhé polovině září. V minulosti se z rubínových plodů nejčastěji vyráběla tinktura – tzv. cornelianthus – který byl nazýván královnou likérů.

Čerstvé bobule dřeně budou také skvělou přísadou do džemů, džusů, marmelád a kompotů. Sušené jsou naopak ideální pro zavařování a podávání jako zdraví prospěšný nálev.

V jižních oblastech Evropy je dřín oblíbenější než v Polsku. Na Balkáně se tyto plody průmyslově zpracovávají na šťávy, džemy, zavařeniny, likéry a ovocná vína.Sušené dřínové listy (a plody) se zase používají k přípravě masného pepře. Dalším příkladem použití dříně je použití jeho pražených semen jako náhražky kávy.

Kam dál?

Dětská lékařka přináší pět praktických rad, jak snížit nemocnost dětí během zimy

Chřipka je virové onemocnění, které postihuje dýchací cesty. Abychom tělu pomohli se s touto infekcí co nejlépe vypořádat měli bychom jíst…

Každý desátý člověk trpí syndromem neklidných nohou. Může souviset s jinou nemocí. Jak ho poznat…

Pokud chcete, aby vaše imunita byla silnější a psychika odolnější, tak pečujte o střeva. I malé změny přinesou skvělé výsledky

Alkohol je tichý zabiják a zkracuje nám život bez ohledu na množství. I příležitostná konzumace nám škodí víc, než si myslíme

Další články