Nejzdravější ovoce: Ani jsme nevěděli, jaký je to poklad!

343
Sdílejte

Jsou bobule dřeně jedlé syrové? Jak jíst dřín?

Plody dříně jsou jedlé syrové. Při sklizni přímo ze stromu mají sladkokyselou chuť. Chutná lépe, když opadnou (sesladnou, když budou zcela zralé), nebo po zmrazení, protože jsou pak méně kyselé. Skvělým občerstvením je i kandovaný dřín.

Co je nejlepší udělat s dřínem?

Vrchol sezóny dřínů je ve druhé polovině září. V minulosti se z rubínových plodů nejčastěji vyráběla tinktura – tzv. cornelianthus – který byl nazýván královnou likérů.

Čerstvé bobule dřeně budou také skvělou přísadou do džemů, džusů, marmelád a kompotů. Sušené jsou naopak ideální pro zavařování a podávání jako zdraví prospěšný nálev.

V jižních oblastech Evropy je dřín oblíbenější než v Polsku. Na Balkáně se tyto plody průmyslově zpracovávají na šťávy, džemy, zavařeniny, likéry a ovocná vína.Sušené dřínové listy (a plody) se zase používají k přípravě masného pepře. Dalším příkladem použití dříně je použití jeho pražených semen jako náhražky kávy.

Kam dál?

V České republice se začala šířit nová varianta koronaviru. Do Vánoc se nakazí celá země, varuje Prymula

Jak správně zapíjet léky? Dávejte pozor na množství vody, vše ovlivňuje účinnost. Čaj i džusy jsou škodlivé

Vědci tvrdí, že kvůli tomuto léku do roku 2040 zemřou miliony lidí ! Vyhněte se mu obloukem

Proč bychom měli zařadit tuto potravinu do svého jídelníčku: Odpověď na mnohé zdravotní problémy!

V dámských kalhotkách jsou jedovaté bisfenoly. Test odhalil alarmující hladiny u výrobků značek jako jsou Adidas či Dedoles

Další články