Nejzdravější ovoce: Ani jsme nevěděli, jaký je to poklad!

1764
Sdílejte

Jsou bobule dřeně jedlé syrové? Jak jíst dřín?

Plody dříně jsou jedlé syrové. Při sklizni přímo ze stromu mají sladkokyselou chuť. Chutná lépe, když opadnou (sesladnou, když budou zcela zralé), nebo po zmrazení, protože jsou pak méně kyselé. Skvělým občerstvením je i kandovaný dřín.

Co je nejlepší udělat s dřínem?

Vrchol sezóny dřínů je ve druhé polovině září. V minulosti se z rubínových plodů nejčastěji vyráběla tinktura – tzv. cornelianthus – který byl nazýván královnou likérů.

Čerstvé bobule dřeně budou také skvělou přísadou do džemů, džusů, marmelád a kompotů. Sušené jsou naopak ideální pro zavařování a podávání jako zdraví prospěšný nálev.

V jižních oblastech Evropy je dřín oblíbenější než v Polsku. Na Balkáně se tyto plody průmyslově zpracovávají na šťávy, džemy, zavařeniny, likéry a ovocná vína.Sušené dřínové listy (a plody) se zase používají k přípravě masného pepře. Dalším příkladem použití dříně je použití jeho pražených semen jako náhražky kávy.

Kam dál?

Zimní alergie může udeřit kdykoli. V některých situacích i zabít. Jak poznáte, zda se netýká i vás?

Imunolog odhalil, který vitamín nás nejlépe chrání před viry: Většina ho přehlíží, ale právě on hlídá naše zdraví

Nespíte dost? Tělo rychleji stárne a hrozí nemoci. Dospávání o víkendu problém nevyřeší, varují odborníci

Co (ne)jíst po šedesátce? Potraviny, které nesvědčí vašemu mozku!

Nechápala jsem, proč nemůžu usnout, mám pořád špatnou náladu a bolí mě hlava. Když mi lékař doporučil TOTO, všechny příznaky zmizely

Další články