Nejzdravější ovoce: Ani jsme nevěděli, jaký je to poklad!

1650
Sdílejte

Jsou bobule dřeně jedlé syrové? Jak jíst dřín?

Plody dříně jsou jedlé syrové. Při sklizni přímo ze stromu mají sladkokyselou chuť. Chutná lépe, když opadnou (sesladnou, když budou zcela zralé), nebo po zmrazení, protože jsou pak méně kyselé. Skvělým občerstvením je i kandovaný dřín.

Co je nejlepší udělat s dřínem?

Vrchol sezóny dřínů je ve druhé polovině září. V minulosti se z rubínových plodů nejčastěji vyráběla tinktura – tzv. cornelianthus – který byl nazýván královnou likérů.

Čerstvé bobule dřeně budou také skvělou přísadou do džemů, džusů, marmelád a kompotů. Sušené jsou naopak ideální pro zavařování a podávání jako zdraví prospěšný nálev.

V jižních oblastech Evropy je dřín oblíbenější než v Polsku. Na Balkáně se tyto plody průmyslově zpracovávají na šťávy, džemy, zavařeniny, likéry a ovocná vína.Sušené dřínové listy (a plody) se zase používají k přípravě masného pepře. Dalším příkladem použití dříně je použití jeho pražených semen jako náhražky kávy.

Kam dál?

Tyto 2 věci ničí játra a zvyšují riziko rakoviny: Nejsou ohroženi jen starší, trpí už i mladí!

Toto je hlavní důvod, proč jsou lidé po 50-tce častěji onemocní: Držte se těchto 3 klíčových kroků, radí známý lékař!

Ranní dilema vyřešeno. Stomatolog radí, kdy je čištění zubů nejzdravější

Lékaři bijí na poplach. Těchto třináct různých typů rakoviny spojuje jedna příčina

Jak poznáte, že jste zdraví? Odpověď hledejte v posteli, v zrcadle i na záchodě

Další články