Jak se zbavit závislosti na soli? Děláte to pro své srdce i ledviny, a navíc zhubnete

325
Sdílejte

Například, pokud si ráno přisolíte vajíčka, k obědu si dáte hamburger, odpoledne sníte sáček slaných ořechů a večer zakončíte rohlíkem se šunkou, můžete snadno překročit tuto hranici. Průměrná spotřeba soli v Česku je kolem 13 gramů denně, což je více než dvojnásobek doporučeného množství.

Závislost na soli

Výzkumy ukazují, že sůl může vyvolávat závislost podobnou té na drogách. Studie provedená v australském Melbourne zjistila, že laboratorní myši, které dostávaly zvýšené dávky soli, vykazovaly příznaky závislosti podobné těm, které se objevují při užívání kokainu. Proto je důležité snižovat příjem soli postupně, například o 20 až 25 procent, což je množství, které není chuťově rozpoznatelné, ale přesto organismu uleví.

Jak snížit příjem soli

1. Odstraňte slánku ze stolu: Mnoho lidí si dosoluje jídlo automaticky, aniž by ho ochutnali.

2. Vařte doma: Pouze při domácí přípravě jídla můžete kontrolovat množství soli. Používejte čerstvé suroviny a nahrazujte sůl bylinkami, kořením nebo česnekem.

3. Zvyšte příjem zeleniny a ovoce: Tyto potraviny obsahují draslík, který pomáhá vyrovnávat negativní účinky soli na krevní tlak.

4. Pečlivě vybírejte jídlo venku: Pokud jíte mimo domov, vybírejte kvalitní restaurace a sledujte nutriční hodnoty jídel.

5. Pozor na skrytou sůl: Až 80 % denního příjmu soli může pocházet z potravin, kde ji nečekáte, jako jsou uzeniny, instantní jídla nebo tavené sýry. Naučte se číst etikety a vybírejte potraviny s nižším obsahem soli.

Kam dál?

Dětská lékařka přináší pět praktických rad, jak snížit nemocnost dětí během zimy

Chřipka je virové onemocnění, které postihuje dýchací cesty. Abychom tělu pomohli se s touto infekcí co nejlépe vypořádat měli bychom jíst…

Každý desátý člověk trpí syndromem neklidných nohou. Může souviset s jinou nemocí. Jak ho poznat…

Pokud chcete, aby vaše imunita byla silnější a psychika odolnější, tak pečujte o střeva. I malé změny přinesou skvělé výsledky

Alkohol je tichý zabiják a zkracuje nám život bez ohledu na množství. I příležitostná konzumace nám škodí víc, než si myslíme

Další články