Co se skrývá za přísně uzavřenou komunitou Olašských Romů, která je rozprostřená po celém světě : Svatby ve věku 15 let i povolená nevěra

1185
Sdílejte

Přesto si zachovali svůj jedinečný způsob života. Olašští Romové se považují za elitu mezi Romy a často se distancují od ostatních romských skupin.

Komunita Olašských Romů je velmi uzavřená, s vlastními zákony a soudy, které nazývají krisi. Tyto soudy tvoří rada starších mužů, kteří řeší spory uvnitř komunity. Olaši mluví romsky a mají své vlastní nářečí. Jsou hrdí na svou světlejší pleť a vlasy, což je důvod, proč se mísí pouze mezi sebou. Zlato je pro ně symbolem bohatství a ochrany před nemocemi, a proto se jím rádi zdobí. Tradiční oděv je pro ně důležitý, ženy nosí dlouhé sukně a šátky, muži klobouky a zlaté šperky.

V minulosti se Olašští Romové živili obchodem s koňmi a věštěním, dnes se zaměřují na obchod a podnikání, například v gastronomii nebo autobazarech. Manuální práce je pro ně považována za ponižující.

Kam dál?

Hádka mezi dvěma žáky druhého stupně Základní školy U Krčského lesa v Praze skončila pobodáním : Školák bodl spolužáka nůžkami do zátylku

Kvůli mladému milionáři nechala práce modelky a zůstala doma, aby o něj a domácnost pečovala. Pak dostala kopačky

V novém díle reality show „Výměna manželek“se řešilo jídlo, výchova i kouření : Oběd jsem musel jít vyzvracet!

Malý Jáchym, který byl nalezen v kontejneru se má k světu : Devatenáctileté matce, jež ho do ní hodila, hrozí doživotí

Síť mobilního operátora VODAFONE hlásila po celé republice OBŘÍ VÝPADEK. Restartujte telefony, vzkazuje operátor

Další články