Stačí fotka a aplikace v mobilu ukáže, jestli vám hrozí rakovina

656
Sdílejte

Umělá inteligence, která byla vytrénována na 2,7 milionu snímků, z nichž 100 tisíc bylo melanomů, pak s 95% přesností určí, zda je znaménko rizikové. Výsledek je zobrazen pomocí barevného kódu: zelená znamená nízké riziko, oranžová a červená upozorňují na potřebu odborné konzultace.

Podle Petra Arenbergera, předsedy České dermatovenerologické společnosti, je tato technologie velmi užitečná, protože umožňuje domácí prevenci, což může snížit úmrtnost spojenou s melanomem. Ročně je v Česku diagnostikováno 3500 nových případů melanomu a více než 400 lidí na toto onemocnění umírá. Včasná detekce je klíčová, protože šance na přežití se výrazně snižují s postupujícími stadii nemoci.

Aplikace SkinVision nenahrazuje návštěvu dermatologa, ale je určena pro lidi, kteří si všimnou něčeho podezřelého a hledají snadný způsob, jak to zkontrolovat. Pokud aplikace označí znaménko jako rizikové, je fotografie poslána k dalšímu posouzení dermatologovi. Pokud lékař potvrdí rizikovost, uživatel je vyzván k okamžité návštěvě odborníka.

Kam dál?

Proč by se mělo jíst jedno jablko denně? Pomůže hubnout, zažene chuť na sladké, posílí imunitu a zbaví vás zácpy

Šest věcí, které se vám stanou, když máte málo spánku. Tloustnete, hloupnete a také je nebezpečí vzniku alzheimera

Energy drinky stejně jako cigarety až od 18 let, navrhují poslanci. Připravili změnu zákona, jež by regulovala prodej

3 jednoduché metody, které vždy pomohou rychle vyléčit mykózu na nehtech

Od té doby, kdy piji tento ÚŽASNÝ NÁPOJ mám dobrý krevní obraz, čistá střeva, játra a moje pleť září…

Další články