Retro sladkosti : Vlnky, Antiperle nebo Tang to už dnešní děti neznají. Vzpomínáte si na všechny?

394
Sdílejte

Některé z nich se sice občas objeví ve specializovaných prodejnách, ale jejich výroba byla oficiálně ukončena. Pojďme si společně zavzpomínat na tyto sladké poklady minulosti.

Vlnky
Jednou z nejoblíbenějších sušenek byly Vlnky od Opavie. Tyto křupavé sušenky se smetanovou, později i čokoládovou náplní, měly tvar vlnek. Byly neodmyslitelnou součástí táborových svačin a jejich výroba byla ukončena až v roce 2011 po neuvěřitelných 184 letech. V roce 2015 dokonce vznikla petice za jejich návrat, ale bohužel bez úspěchu.

Žvýkačkové cigarety
Tyto žvýkačky, které napodobovaly klasické cigarety, byly oblíbené mezi mladými, kteří si tak hráli na dospělé. Některé z nich dokonce při „potáhnutí“ vypouštěly kouř. Dnes jsou zakázané kvůli obavám z podpory závislosti, ale stále je lze občas sehnat.

Tang
Tang byl ovocný nápoj, který byl hotový během chvilky. Děti ho však často konzumovaly přímo jako prášek, bez přidání vody. I když se může zdát, že Tang zmizel, stále je k dostání.

Vitacit
Předchůdce Tangu, Vitacit, byl prášek s ovocnou příchutí, který děti jedly přímo z dlaně. Byl kyselý a oblíbený na táborech.

Kam dál?

Pamatujete si na všechny zmrzliny z dob socialismu? Některé se prodávají ještě do dnes

Jaké byly brigády za dob socialismu : Kdo to nezažil, ten nepochopí. Vzpomínáte, jak to tehdy fungovalo?

Pamatujete na školní aktovky, které nosily Husákovy děti ? Červené s kapsami a nebo hnědé s přezkami

Některé časopisy pro děti, co jsme četli za socíku, přežily dodnes. Pojďme zavzpomínat na Čtyřlístek, Mateřídoušku, Ábíčko

Recept od babičky na MAKOVÉ, TVAROHOVÉ a OŘECHOVÉ koláčky z kynutého těsta! Malá sytá pochoutka…

Další články