Ruská zmrzlina
Ruská zmrzlina je klasikou mezi zmrzlinami díky své jemně krémové chuti, kterou získává díky obsahu smetany a másla. Je charakteristická svým kvádrovým tvarem a oplatkami na každé straně. Její historie sahá do 30. let 20. století, kdy se začala vyrábět v Sovětském svazu. Dříve se dovážela z Ruska, ale dnes se vyrábí přímo v České republice a dokonce se i vyváží. Její složení je přísně kontrolováno a musí obsahovat minimálně 8 % mléčného tuku, bez přítomnosti rostlinných tuků. V současnosti se většina těchto zmrzlin prodává pod jinými názvy.
Polárka
Zmrzlina Polárka, která nabízí sametově jemný smetanový krém, vznikla v roce 1949 a dodnes ji prodává firma Alimpex. Jméno dostala po medvědici narozené v roce 1943 v pražské zoo, která byla teprve druhým odchovaným mládětem v ČSR. Medvědice se stala i součástí loga značky. Polárka byla natolik populární, že její název zlidověl a stal se synonymem pro téměř všechny smetanové zmrzliny.