Pamatujete si na všechny zmrzliny z dob socialismu? Některé se prodávají ještě do dnes

484
Sdílejte

Míša

Zmrzlina Míša pochází z České republiky a na trh ji uvedla mlékárna Laktos v roce 1962. Původně byla zabalena do pergamenového papíru a na obalu byl vyobrazen bílý lední medvěd. Na přelomu 60. a 70. let získal Míša podobu, jakou známe dnes. Dnes se prodává i v ovocných variantách a ročně se prodá více než 25 milionů kusů, což z ní činí jednu z nejoblíbenějších zmrzlin v Česku.

Táboráček

Táboráček je zmrzlina ve formě jahodové dřeně, která byla v minulosti velmi oblíbená. Byla ideální pro ty, kteří neměli rádi smetanové zmrzliny a dávali přednost ovocným chutím. V době socialismu stála 1,60 Kčs, dnes ji lze koupit za 14 Kč, ale její popularita již není taková jako dříve.

Eskymo

Eskymo je zmrzlina, která vznikla v roce 1921 v USA díky dánskému podnikateli Christianu Kentu Nelsonovi. Původně byla patentována pod názvem Eskimo Pie, tedy Eskymácký koláč. V roce 1934 začal Eskymo vyrábět v Československu židovský podnikatel Emil Probst, který s ní dosáhl značného úspěchu. Bohužel, během druhé světové války byl Probst i s rodinou deportován do koncentračního tábora a firma byla po válce zkonfiskována. Eskymo se však udrželo na trhu a získalo kokosovou příchuť, která mu zůstala dodnes.

Kam dál?

Retro sladkosti : Vlnky, Antiperle nebo Tang to už dnešní děti neznají. Vzpomínáte si na všechny?

Jaké byly brigády za dob socialismu : Kdo to nezažil, ten nepochopí. Vzpomínáte, jak to tehdy fungovalo?

Pamatujete na školní aktovky, které nosily Husákovy děti ? Červené s kapsami a nebo hnědé s přezkami

Některé časopisy pro děti, co jsme četli za socíku, přežily dodnes. Pojďme zavzpomínat na Čtyřlístek, Mateřídoušku, Ábíčko

Recept od babičky na MAKOVÉ, TVAROHOVÉ a OŘECHOVÉ koláčky z kynutého těsta! Malá sytá pochoutka…

Další články