Některé časopisy pro děti, co jsme četli za socíku, přežily dodnes. Pojďme zavzpomínat na Čtyřlístek, Mateřídoušku, Ábíčko

286
Sdílejte

Mateřídouška, vydávaná od roku 1945, byla určena zejména pro mladší školáky. Založil ji básník František Hrubín. Časopis obsahoval různé příběhy, komiksy a vtipy, přičemž také nabídl dětem zábavnou formu výuky angličtiny.

Čtyřlístek a ABC (ábíčko) byly časopisy, které byly tak populární, že se rychle vyprodávaly. Čtyřlístek je známý svou oblíbenou komiksovou čtyřkou – Myšpulínem, Bobíkem, Fifinkou a Pinďou, která je populární i dnes. ABC se zaměřoval na techniku, přírodu a vystřihovánky, což mu zajistilo velkou oblibu mezi čtenáři.

Časopis Stadión, vzniklý v roce 1953, se zaměřoval na sport a byl populární zejména během normalizace, kdy dosahoval nákladu až 164 000 výtisků. Přispívali do něj významní publicisté jako Ota Pavel nebo Vladimír Škutina.

Západní časopis Bravo, který se zaměřoval na hudbu a vztahy, byl v socialistickém Československu těžko dostupný. Děti ho často získávaly od příbuzných žijících v zahraničí. Od roku 1991 byla dostupná i česká verze, která se zaměřovala na mladistvé a obsahovala rubriky o hudbě, vztazích a sexuálních otázkách.

Kam dál?

Pamatujete na školní aktovky, které nosily Husákovy děti ? Červené s kapsami a nebo hnědé s přezkami

Recept od babičky na MAKOVÉ, TVAROHOVÉ a OŘECHOVÉ koláčky z kynutého těsta! Malá sytá pochoutka…

Pamatujete jaké byly školní pomůcky za minulého režimu ? Číňan, piják nebo verzatilka zvaná flusačka

Toto pochopí jen ten, kdo byl dítětem v 60., 70., 80. nebo 90. letech

Za dob socialismu bylo získání vlastního bytu pro mnoho lidí velmi obtížné a bylo považováno za luxus. Na kolik tehdy vyšel byt a jak vypadal?

Další články