Pamatujete jaké byly školní pomůcky za minulého režimu ? Číňan, piják nebo verzatilka zvaná flusačka

749
Sdílejte

V tehdejší době používali žáci pera, do kterých se inkoust natahoval z kalamáře, což byl úkol často svěřený učitelkám. Květa Jirásková, bývalá učitelka, popisuje, jak naplňovala pera žákům a že pečlivá manipulace s hadříkem byla klíčovou součástí každého penálu. Přestože to bylo složité pro malé děti, byl to nezbytný krok k psaní bez šmouh.

Následně přišla revoluce s pery na bombičky, což bylo pohodlnější, ale stále nezanesené komplikacemi, jako byly kaňky. Žáci se museli spoléhat na piják, aby text rychle oschli a předešli rozmazání. Moderní vymoženosti jako gumovací pera neexistovaly, takže když žák udělal chybu, musel ji prostě škrtnout a začít znovu.

Čínské pero, které bylo populární od páté třídy, bylo snem každého žáka. Leváci měli výhodu a mohli jej používat dříve, což bylo dáno tím, že obyčejné inkoustové pero vedlo k rozmazání textu.

Kam dál?

Pamatujete na školní aktovky, které nosily Husákovy děti ? Červené s kapsami a nebo hnědé s přezkami

Některé časopisy pro děti, co jsme četli za socíku, přežily dodnes. Pojďme zavzpomínat na Čtyřlístek, Mateřídoušku, Ábíčko

Recept od babičky na MAKOVÉ, TVAROHOVÉ a OŘECHOVÉ koláčky z kynutého těsta! Malá sytá pochoutka…

Toto pochopí jen ten, kdo byl dítětem v 60., 70., 80. nebo 90. letech

Za dob socialismu bylo získání vlastního bytu pro mnoho lidí velmi obtížné a bylo považováno za luxus. Na kolik tehdy vyšel byt a jak vypadal?

Další články