Vláda se chystá schválit Green Deal po česku: Největší útok na peněženky Čechů. Co všechno může zdražit a proč?

2010
Sdílejte

Vládní dokument, ke kterému má redakce Blesk přístup, uvádí, že kvůli enormním investicím do dekarbonizace je nezbytné vytvořit stabilní a předvídatelné prostředí pro investory a zjednodušit a zkrátit povolovací procesy. Hlavní ekonom Trinity Bank, Lukáš Kovanda, upozorňuje, že český Zelený úděl se dotkne téměř všech aspektů našeho života, od bydlení přes dopravu až po stravování.Ceny se zvýší mimo jiné kvůli emisním povolenkám, což má motivovat lidi ke změně chování a snížení zátěže klimatu. Ačkoliv se změny neprojeví ze dne na den, budou mít dlouhodobý dopad na životy milionů občanů. Konkrétní podrobnosti budou ministři znovu přezkoumávat.Petr Fiala zdůrazňuje, že není přijatelné, aby si Česká republika stanovila přísnější závazky než zbytek Evropské unie. Některá média nazývají dokument „českým Green Dealem“, což podle premiéra není přesné označení.

Odpověď mluvčích

Dotaz Blesku ohledně ekonomických dopadů na občany zůstal částečně neuspokojený, když mluvčí kabinetu Lucie Ješátková odkázala otázky na ministerstvo průmyslu a obchodu. Mluvčí Jozefa Síkely přiznal, že některé dotazy plně nepochopili, ačkoliv odborníci poskytli částečné vyčíslení investic do energetiky na přibližně 2,8 bilionu korun do roku 2030.Kdo za to může?Premiér Fiala vysvětlil, že současná vláda plní závazky přijaté předchozími vládami, zejména v rámci Rad EU, když byla ministrem průmyslu Marta Nováková. Na druhé straně Karel Havlíček z ANO tvrdí, že současná vláda jde nad rámec těchto závazků a varuje před drtivým dopadem na české domácnosti a firmy.Problém s povolenkami.Dokument předpokládá, že cena emisních povolenek se během tří desetiletí zvýší z přibližně 65 euro za tunu CO2 na 400 euro. I přesto nebude toto zvýšení mít podle některých odborníků významný vliv na výrobce elektřiny, jelikož většina elektráren bude do roku 2050 dekarbonizována. Největší výzvou bude dekarbonizace vytápění rodinných domů a dopravy.

Kam dál?

Moderátor Karel Voříšek a jeho partner Vladimír Řepka jsou spolu již 20 let ! Nyní prozradili, jak se seznámili! Šlo o život!

Herec Václav Vydra (68) je v šoku z výše svého důchodu. Klidné stáří nečeká ani herečku Veroniku Žilkovou (62). Žijeme v Čechách

Zpěvák Richard Müller se tajně oženil. Vzal si matku svého dvanáctiletého syna

Po smrti psychologa Ptáčka začaly vyplouvat na povrch zarážející fakta. Neshody v manželství a zdravotní potíže

Ukrajina nabídla České republice pomoc svých záchranných složek při odstraňování následků ničivých povodní. Schválil ji prezident Zelenskyj

Další články