Socialistický humor: Vtipy nabízejí jedinečný pohled na tehdejší život za železnou oponou, plný ironie a sarkasmu. Pobaví vás i dnes?

909
Sdílejte

Železná opona představovala nejen občanské nevolnictví, ale také určité bezpečí a zachování místní výroby a specifických značek. Paradoxně jsme tyto výrobky po revoluci odmítli, ale po nasycení globálními produkty jsme se k nim rádi vrátili. Byly to věci, které jsme milovali, ať už šlo o jídlo, nebo hračky, které tehdy nepocházely z Číny.Ve stínu oficiální ekonomiky bujela rozsáhlá stínová ekonomika. Na černém trhu a v tuzexech se obchodovalo s nedostatkovým zbožím, což se stalo terčem vtipů i obdivu pro ty, kdo dokázali systém obcházet. Národ se smál vtipům o melouchářích a vekslácích, kteří měli vždy to, co bylo potřeba.Humor často sloužil jako kritika systému. Například vtip o zloději, který se po své smrti ocitl u nebeské brány, kde se dozvěděl, že jeho duše patří do pekla, ale bylo mu doporučeno vybrat si socialisticé peklo. Proč? V socialisticé pekle sice trpí hříšníci na lůžku s hřebíky a jsou přejetí parním válcem, ale často chybí hřebíky, válec je rozbitý, nebo řidič parního válce je opilý. Tento vtip ukazuje na neustálý nedostatek a nefunkčnost systému, což byla běžná témata v tehdejších vtipech.Mnoho vtipů se týkalo kontrastů mezi socialismem a kapitalismem. Například vtip vyprávěl o dvou kravách, které v socialismu sousedé sdíleli, ale obě nakonec zemřely hladem, zatímco v kapitalismu by měl každý svou krávu a mléko sám pro sebe.Vtipy o politice byly často rodinné analogie vysvětlující složité politické koncepty. Jeden z populárních vtipů vypráví, jak Pepíček pochopil politiku jako rodinné role, kde tatínek reprezentuje kapitalismus a maminka socialistickou vládu rozdělující peníze. I když teoreticky je vše dobře nastavené, realita byla často mnohem komplikovanější.

Kam dál?

Pamatujete na školní aktovky, které nosily Husákovy děti ? Červené s kapsami a nebo hnědé s přezkami

Některé časopisy pro děti, co jsme četli za socíku, přežily dodnes. Pojďme zavzpomínat na Čtyřlístek, Mateřídoušku, Ábíčko

Recept od babičky na MAKOVÉ, TVAROHOVÉ a OŘECHOVÉ koláčky z kynutého těsta! Malá sytá pochoutka…

Pamatujete jaké byly školní pomůcky za minulého režimu ? Číňan, piják nebo verzatilka zvaná flusačka

Toto pochopí jen ten, kdo byl dítětem v 60., 70., 80. nebo 90. letech

Další články