Jan Kanyza: Charismatický český herec a dabér George Clooneyho opustil svět herectví

6425
Sdílejte

Jan Kanyza se narodil 25. října 1947 v Lipníku nad Bečvou a již od mládí jej přitahovalo umění. Brzy se naučil hrát na klavír a saxofon a přes své zájmy v hudbě se dostal až na DAMU, kde se učil od významného herce a pedagoga Miloše Nedbala. Herectví se nakonec stalo jeho hlavní profesí, ale svou vášeň pro malířství nikdy nezapomněl. Jeho výtvarná díla byla vystavována po celém světě, včetně USA, Francie a Švédska. Kromě malování se Jan Kanyza věnuje také fotografování, čímž si rozšiřuje svůj už tak široký umělecký záběr.

Divadlo jako vrchol umělecké tvorby

Kanyza vždy zastával názor, že právě divadlo je největším uměním. Svoji divadelní kariéru zahájil 1. ledna 1970 v Divadle Na zábradlí, kde setrval sedm let. Následně přesídlil do Laterny magiky, kde působil tři roky, a poté se rozhodl pro kariéru na volné noze.Neomezuje se jen na jednu roli.Navzdory hereckému ústupu se Jan Kanyza nevyhýbá novým příležitostem. Po dramatu Jménem krále z roku 2009 se objevil například v dramatu Voda, čo ma drží nad vodou z roku 2019, který je inspirován životem slovenského básníka Jozefa Urbana.Fámy o smrti.Když Jan Kanyza oznámil svůj odchod z herecké kariéry, bulvární média tuto informaci zveličila a začala šířit zprávy o jeho údajném úmrtí. Tyto nepravdivé zprávy ho velmi zaskočily, protože o nich sám nevěděl a zjistil je až ve chvíli, kdy už kolovaly mezi lidmi.

Kam dál?

Moderátor Karel Voříšek a jeho partner Vladimír Řepka jsou spolu již 20 let ! Nyní prozradili, jak se seznámili! Šlo o život!

Herec Václav Vydra (68) je v šoku z výše svého důchodu. Klidné stáří nečeká ani herečku Veroniku Žilkovou (62). Žijeme v Čechách

Zpěvák Richard Müller se tajně oženil. Vzal si matku svého dvanáctiletého syna

Po smrti psychologa Ptáčka začaly vyplouvat na povrch zarážející fakta. Neshody v manželství a zdravotní potíže

Ukrajina nabídla České republice pomoc svých záchranných složek při odstraňování následků ničivých povodní. Schválil ji prezident Zelenskyj

Další články