Jak se jedlo za socialismu? Grapefruity, játra a další podpultovky. Jak složité bylo držet kvůli nedostatkovému zboží dietu? Vzpomínáte?

3429
Sdílejte

Skutečnost a dobré vztahy

V socialistickém Československu bylo opravdu cenné mít známé v obchodech, zejména v řeznictví. „Typickým příkladem podpultového zboží byla játra. Byla sice levná, ale nedostatková, a proto se považovala za slavnostní jídlo, i když mnohým nejedla,“ vysvětluje Martin Franc.Pro vyvolené, kteří měli přístup k bonům, byly obchody Tuzex rájem. Produkty z těchto obchodů byly krásně zabalené a znamenaly společenskou prestiž – mít něco, co soused nemá, bylo tehdy velmi důležité.Pamatujete si na ty časy? Osvěžte si paměť s podrobným pohledem Martina France v pořadu Dějiny kuchyně, vysílaném každou středu odpoledne v programu Dvojka.

Kam dál?

Pamatujete si ještě, jak se slavily Vánoce za komunismu? Čokoládové figurky od ROH, papírové řetězy, ptáčci na skřipci a svítící hvězda v okně

Zavzpomínejte si s námi na dětství. Jaké byly retro ozdoby našich babiček

Co nechybělo v žádné kuchyni za socialismu? Sifonové láhve, mixéry, mlýnky na mák, ledničky Calex

Pokud jste se narodili před rokem 1990, toto byste si měli přečíst – JEDNA VELKÁ PRAVDA!

Retro cukrovinky, které nás vrací do dětství, mají své kouzlo i dnes : Ovocné čočky, Pedro, Fialky nebo Atlasky

Další články