Jak se jedlo za socialismu? Grapefruity, játra a další podpultovky. Jak složité bylo držet kvůli nedostatkovému zboží dietu? Vzpomínáte?

7030
Sdílejte

Skutečnost a dobré vztahy

V socialistickém Československu bylo opravdu cenné mít známé v obchodech, zejména v řeznictví. „Typickým příkladem podpultového zboží byla játra. Byla sice levná, ale nedostatková, a proto se považovala za slavnostní jídlo, i když mnohým nejedla,“ vysvětluje Martin Franc.Pro vyvolené, kteří měli přístup k bonům, byly obchody Tuzex rájem. Produkty z těchto obchodů byly krásně zabalené a znamenaly společenskou prestiž – mít něco, co soused nemá, bylo tehdy velmi důležité.Pamatujete si na ty časy? Osvěžte si paměť s podrobným pohledem Martina France v pořadu Dějiny kuchyně, vysílaném každou středu odpoledne v programu Dvojka.

Kam dál?

Prádlo, které nosili děti a dospívající za socialismu : Kamaše, krepsilonky i spoďáry na každý den

Jaké bylo kempování za socíku : Vlhké stany, kouř z ohýnků, studená voda i dlouhá cesta trabantem do Jugoslávie

Porody za komunismu: Žádné soukromí, žádná práva, nulová empatie, separace od dítěte a hlavně rychle do práce

Uplynulo 40 let od poslední spartakiády : Vojáci museli cvičit s horečkami a často se zranili

Vzpomínáte na pojízdné dodávky Family Frost? Jak znělka a mražené dobroty ovládly devadesátá léta

Další články