Jak se jedlo za socialismu? Grapefruity, játra a další podpultovky. Jak složité bylo držet kvůli nedostatkovému zboží dietu? Vzpomínáte?

6813
Sdílejte

Jednou z nejtvrdších diet byla zřejmě dieta vymyšlená českým odborníkem Přemyslem Doberským. Tato dieta byla založena na střídavých dnech, kdy se v každý den konzumoval pouze jeden druh potraviny. A představte si, že celý den byl vyhrazen dokonce i šlehačce! Historik Martin Franc přiznává, že by tuto dietu nikdy nepodstoupil.Další nesnadná dieta byla tzv. Hollywoodská dieta, která kladla důraz na grapefruity. A tady vznikl další problém – grapefruity byly v socialistickém Československu nedostatkovým zbožím, na rozdíl od kubánských pomerančů, které byly tvrdé jako kámen, ale bylo jich dostatek.Jídlo za pultem a realita obchodů.Sledování tehdejšího seriálu „Žena za pultem“ vyvolávalo dojem, že obchody byly plné zboží. Realita byla však jiná. Pokud by ve skutečnosti obchody nabízely takový sortiment jako v seriálu, lidé by reagovali jinak, protože skutečný stav vypadal mnohem chudobněji. Martin Franc podotýká, že tento seriál ukazoval ideál, jak by obchody mohly vypadat.

Kam dál?

Uplynulo 40 let od poslední spartakiády : Vojáci museli cvičit s horečkami a často se zranili

Vzpomínáte na pojízdné dodávky Family Frost? Jak znělka a mražené dobroty ovládly devadesátá léta

Zavzpomínejte na sladké socialistické nápoje: Ovocit, Amara, Broňa, Citrokola i legendární Kofola

Narodili jsme se a prožili jsme: Každý, kdo je narozen v letech 1950 až 1980, si TOTO musí přečíst!

Pamatujete čokolády za socialismu ? Kofila za dvě padesát, tuzexové vzácnosti i podivná nugátová hmota

Další články