Jak se jedlo za socialismu? Grapefruity, játra a další podpultovky. Jak složité bylo držet kvůli nedostatkovému zboží dietu? Vzpomínáte?

7030
Sdílejte

Jednou z nejtvrdších diet byla zřejmě dieta vymyšlená českým odborníkem Přemyslem Doberským. Tato dieta byla založena na střídavých dnech, kdy se v každý den konzumoval pouze jeden druh potraviny. A představte si, že celý den byl vyhrazen dokonce i šlehačce! Historik Martin Franc přiznává, že by tuto dietu nikdy nepodstoupil.Další nesnadná dieta byla tzv. Hollywoodská dieta, která kladla důraz na grapefruity. A tady vznikl další problém – grapefruity byly v socialistickém Československu nedostatkovým zbožím, na rozdíl od kubánských pomerančů, které byly tvrdé jako kámen, ale bylo jich dostatek.Jídlo za pultem a realita obchodů.Sledování tehdejšího seriálu „Žena za pultem“ vyvolávalo dojem, že obchody byly plné zboží. Realita byla však jiná. Pokud by ve skutečnosti obchody nabízely takový sortiment jako v seriálu, lidé by reagovali jinak, protože skutečný stav vypadal mnohem chudobněji. Martin Franc podotýká, že tento seriál ukazoval ideál, jak by obchody mohly vypadat.

Kam dál?

Prádlo, které nosili děti a dospívající za socialismu : Kamaše, krepsilonky i spoďáry na každý den

Jaké bylo kempování za socíku : Vlhké stany, kouř z ohýnků, studená voda i dlouhá cesta trabantem do Jugoslávie

Porody za komunismu: Žádné soukromí, žádná práva, nulová empatie, separace od dítěte a hlavně rychle do práce

Uplynulo 40 let od poslední spartakiády : Vojáci museli cvičit s horečkami a často se zranili

Vzpomínáte na pojízdné dodávky Family Frost? Jak znělka a mražené dobroty ovládly devadesátá léta

Další články