Jak se jedlo za socialismu? Grapefruity, játra a další podpultovky. Jak složité bylo držet kvůli nedostatkovému zboží dietu? Vzpomínáte?

2920
Sdílejte

Jednou z nejtvrdších diet byla zřejmě dieta vymyšlená českým odborníkem Přemyslem Doberským. Tato dieta byla založena na střídavých dnech, kdy se v každý den konzumoval pouze jeden druh potraviny. A představte si, že celý den byl vyhrazen dokonce i šlehačce! Historik Martin Franc přiznává, že by tuto dietu nikdy nepodstoupil.Další nesnadná dieta byla tzv. Hollywoodská dieta, která kladla důraz na grapefruity. A tady vznikl další problém – grapefruity byly v socialistickém Československu nedostatkovým zbožím, na rozdíl od kubánských pomerančů, které byly tvrdé jako kámen, ale bylo jich dostatek.Jídlo za pultem a realita obchodů.Sledování tehdejšího seriálu „Žena za pultem“ vyvolávalo dojem, že obchody byly plné zboží. Realita byla však jiná. Pokud by ve skutečnosti obchody nabízely takový sortiment jako v seriálu, lidé by reagovali jinak, protože skutečný stav vypadal mnohem chudobněji. Martin Franc podotýká, že tento seriál ukazoval ideál, jak by obchody mohly vypadat.

Kam dál?

Pamatujete na školní aktovky, které nosily Husákovy děti ? Červené s kapsami a nebo hnědé s přezkami

Některé časopisy pro děti, co jsme četli za socíku, přežily dodnes. Pojďme zavzpomínat na Čtyřlístek, Mateřídoušku, Ábíčko

Recept od babičky na MAKOVÉ, TVAROHOVÉ a OŘECHOVÉ koláčky z kynutého těsta! Malá sytá pochoutka…

Pamatujete jaké byly školní pomůcky za minulého režimu ? Číňan, piják nebo verzatilka zvaná flusačka

Toto pochopí jen ten, kdo byl dítětem v 60., 70., 80. nebo 90. letech

Další články