Jak se jedlo za socialismu? Grapefruity, játra a další podpultovky. Jak složité bylo držet kvůli nedostatkovému zboží dietu? Vzpomínáte?

8201
Sdílejte

Jednou z nejtvrdších diet byla zřejmě dieta vymyšlená českým odborníkem Přemyslem Doberským. Tato dieta byla založena na střídavých dnech, kdy se v každý den konzumoval pouze jeden druh potraviny. A představte si, že celý den byl vyhrazen dokonce i šlehačce! Historik Martin Franc přiznává, že by tuto dietu nikdy nepodstoupil.Další nesnadná dieta byla tzv. Hollywoodská dieta, která kladla důraz na grapefruity. A tady vznikl další problém – grapefruity byly v socialistickém Československu nedostatkovým zbožím, na rozdíl od kubánských pomerančů, které byly tvrdé jako kámen, ale bylo jich dostatek.Jídlo za pultem a realita obchodů.Sledování tehdejšího seriálu „Žena za pultem“ vyvolávalo dojem, že obchody byly plné zboží. Realita byla však jiná. Pokud by ve skutečnosti obchody nabízely takový sortiment jako v seriálu, lidé by reagovali jinak, protože skutečný stav vypadal mnohem chudobněji. Martin Franc podotýká, že tento seriál ukazoval ideál, jak by obchody mohly vypadat.

Kam dál?

Šikana, pakárna, ale i hrdinství. Jak vypadala vojna v dobách komunistického režimu? A měla by být opět povinná?

Sedmička pionýrů, Květy nebo Dikobraz. Vzpomenete si, co jste za „socíku“ četli vy?

Co se jedlo za minulého režimu: smaženky, kuře s broskví, aspik i vepřová konzerva

Jak vypadaly taneční za socialismu? Bílé rukavičky a nervy při volence

Jak jsme si užívali volného času za socíku ? Krvavé koleno, druhá směna i nedělní procházky. Děti si hrály samy venku!

Další články