Fronta na všechno, nedostatek a nekvalitní potraviny. Jaký byl život v socialistickém Československu

15974
Sdílejte

Nostalgie po životě v socialistickém Československu často zkresluje realitu. Někteří lidé vzpomínají na zelenější trávu, poctivější uzeniny a masovější konzervy. Ale bylo za socialismu skutečně lépe?Trvalý nedostatek a plánovaná ekonomika.Socialistické Československo se potýkalo s permanentním nedostatkem. Klement Gottwald v roce 1949 sliboval, že znárodněný průmysl bude produkovat více a levněji než kapitalistický, ale skutečnost byla jiná. Centralizované plánování hospodářství zavedené podle sovětského vzoru se během čtyřiceti let potácelo od krize ke krizi.

Kam dál?

Vánoce Husákových dětí: Skleněné ozdoby a méně dárků. Trávili jsme většinu času venku a mezi paneláky vznikala v zimě ledová hřiště

Co se pilo za socíku : Český turek, šípkový čaj i šťáva. Vzpomínáte, jak voněly prodejny potravin, kde téměř nonstop pracovaly kávové mlýnky?

Šikana, pakárna, ale i hrdinství. Jak vypadala vojna v dobách komunistického režimu? A měla by být opět povinná?

Sedmička pionýrů, Květy nebo Dikobraz. Vzpomenete si, co jste za „socíku“ četli vy?

Co se jedlo za minulého režimu: smaženky, kuře s broskví, aspik i vepřová konzerva

Další články