Čtyři toxické drobnosti, které ničí vztahy více než nevěra. Vede věčná ukřivděnost

1598
Sdílejte

Komunikace, respekt a tolerance jsou klíčovými faktory, které mohou předejít mnoha krizím. Nicméně ani tato „svatá trojice“ není všemocná, pokud do vztahu zasahují toxické návyky.

Čtyři návyky, které pomalu ničí vztahy

Manželská poradna Couples Therapy Inc. v Bostonu identifikovala čtyři typy chování, které jsou nenápadné, ale mohou způsobit velké problémy ve vztahu. Tyto návyky mohou vést ke zhoršení komunikace a mohou vztah zcela rozklížit. Je však důležité vědět, že existuje naděje na zlepšení, pokud si těchto návyků partneři včas všimnou. Zde jsou čtyři hlavní návyky, kterým bychom se měli vyhnout:

1. Útěk od emocí

  • Vyhrocené emoce často trápí muže více než ženy. Mnozí muži byli vychováni v přesvědčení, že ukazovat emoce je znakem slabosti. V důsledku toho se vyhýbají situacím, které vyžadují emoční reakci. Když partnerka projevuje smutek, frustraci nebo zlost, může se muž stáhnout. To může vést k tomu, že se partnerka cítí nepochopená a vztah se začne rozpadat. Řešením je otevřená a upřímná komunikace o pocitech.

2. Vyhrocená soutěživost

  • Někteří lidé jsou tak soutěživí, že chtějí mít vždy pravdu, i v triviálních záležitostech. Každodenní konverzace se tak může přeměnit v nekonečné a bezvýznamné hádky. Důležité je rozpoznat důvod takového chování, který často pramení z úzkosti a neústupného ega. Pokud se budeme snažit ustoupit, můžeme naučit i partnera, že dohoda je lepší než hádka.

3. Neochota naslouchat

  • Ve zdravém vztahu nezáleží jen na tom, co říkáme, ale také na tom, jak nasloucháme. Pokud partnerovi vynadáme a nedáme mu šanci reagovat, není to férová komunikace. Každý z partnerů musí mít možnost vyjádřit své pocity a názory. Vystavování partnera nekonečné kritice a ponižování není konstruktivní a je nutné s tím přestat.

4. Věčná ukřivděnost

  • Pokud neumíme odpouštět a neustále se vracíme k minulým křivdám, ztrácíme šanci na spokojený vztah. Každý má své chyby, a je důležité je přijmout a nevracet se k nim. Neustálé připomínání starých problémů vede k neustálému napětí a nespokojenosti.

Při hledání cesty k harmonickému vztahu je tedy klíčové rozpoznat a adresovat tyto čtyři toxické návyky. Je důležité jednat včas a mít chuť věci měnit, aby vztah mohl fungovat zdravě a dlouhodobě.

 

Kam dál?

Školačky se nudily. U Otavy rozebíraly protipovodňové zábrany, které měly chránit okolí před případnými záplavami. Šrouby házely do řeky

Domácí porod v Plasích má dohru : Otec má smůlu, Evelínku dostali pěstouni

Odbornice šokovala svým názorem, který rodičům radí, aby své děti před přebalením žádali o svolení : Jmenovala chyby při výchově

AKTUÁLNĚ : Srážka dvou vlaků v Praze. Na místě je velký počet zraněných

Při policejní honičce zemřela mladá žena. Den poté se mužům zákona ozval její otec. Co jim vzkázal?

Další články