Barokní ženy to s hygienou neměly jednoduché, ale dělaly, co mohly : Pod krásnou róbou a honosnými účesy se skrývalo ledacos. Ženy často vykonávaly rituál tření a pachy přehlušily parfémy

1221
Sdílejte

Koupání bylo často luxusem, který si mohly dovolit jen vyšší vrstvy společnosti. Koupání v řekách bylo častější v teplejších měsících a sloužilo spíše jako společenská událost než pravidelná hygiena.

Intimní hygiena žen

Ženy té doby musely improvizovat a hledat způsoby, jak udržet své tělo čisté. Používaly například mýdlo, které bylo vyráběno doma z přírodních ingrediencí jako popel a zvířecí tuk. Mýdlo bylo drahé a ne každá rodina si ho mohla dovolit, takže chudší ženy se musely spokojit s vodou a přírodními kúrami.

Bylinky a květiny hrály důležitou roli v intimní hygieně. Levandule, růže a rozmarýn byly oblíbené pro své antiseptické vlastnosti a příjemnou vůni. Tyto bylinky se používaly do koupelí nebo se z nich připravovaly tinktury a odvary.

Rituál tření

Místo častého koupání se ženy uchylovaly k tzv. rituálu tření. Tento rituál spočíval v tom, že se tělo potíralo látkami napuštěnými alkoholem nebo parfémy. Například Ludvík XIV., který sice neměl rád parfémy, dával přednost každodennímu potírání alkoholem pro udržení hygieny. Tento způsob byl považován za zdravější, protože zabraňoval otevření pórů špinavé vodě.

Ústní hygiena

I ústní hygiena byla ve středu pozornosti. Ženy si čistily zuby různými prášky z bylin, šalvěje nebo dokonce popela. Osvěžení dechu zajišťovaly octové nebo medové ústní vody. Účinnost těchto metod byla omezená a ve srovnání s dnešními standardy byla péče o zuby primitivní.

Menstruační hygiena

Menstruační hygiena byla velice základní. Ženy si vyráběly látkové vložky, které po použití praly. Tyto vložky byly upevněny pomocí pásků či stuh kolem pasu. Spodní prádlo bylo důležitým prvkem – ženy nosily lněné spodní prádlo, které věřily, že absorbuje nečistoty a pot.

Kam dál?

Je to APOKALYPSA. Tak přirovnala starostka Zdeňka Blišťanová zaplavení města řekou Bělou. Když procházíte městem, nevěříte, říká

Šílené zkraty lidí během povodní. Ženy ignorovaly evakuaci, výtečníci hazardovali se svými životy a chtěli se vydat na rozvodněnou řeku

Hasiči na Broumovsku zachránili tři děti. Zoufale se držely větví stromu, aby se udržely nad vodou a neodnesl je silný proud

V oblasti Jeseníku nevydržely pod náporem vody první domy

Tato 65letá žena porodila krásná čtyřčata: Matka už také vychovala 13 vlastních dětí a dokonce už i 7 vnoučat!

Další články