Sprchovat se ráno nebo večer? Odborníci mají jasno. Jejich zjištění asi nikoho moc nepotěší

2523
Sdílejte

Přestože je možné se sprchovat kdykoliv během dne, výzkumy ukazují, že lidé většinou volí buď ranní, nebo večerní čas. Každá z těchto možností má své výhody. Ranní sprcha může člověka probudit a nastartovat jeho den. Rovněž pomáhá smýt noční pot a odumřelé kožní buňky. Večerní sprcha zase připraví tělo na spánek a je vhodnější pro lidi s kožními problémy či alergiemi. Ale je možné s jistotou říci, která z těchto praxí je pro zdraví lepší?

Výzkumy a individuální preference

Diskuze ohledně správného času pro sprchu probíhají už léta. Není tedy překvapivé, že několik odborných studií se zaměřilo na „sprchovací preference“ lidí. Dermatolog Alok Vij ve své studii dospěl k závěru, že neexistuje univerzální odpověď na otázku, kdy je sprchování nejvhodnější. Ideální čas záleží na potřebách každého jednotlivce. „Pro globální populaci neexistuje žádná definitivní odpověď na to, zda se sprchovat večer nebo ráno – ale pro každého člověka nějaká ideální doba existuje,“ vysvětlil.

Ranní vs. večerní sprcha: Záleží i na teplotě vody

Mezi hlavní přínosy ranní sprchy patří osvěžující probuzení. Podle lékařky Loretty Ciraldo by se měli ráno sprchovat zejména ti, kteří mají potíže se vstáváním a cítí se po probuzení unavení. Důležitá je také teplota vody. Aby sprcha skutečně probrala, měla by být studená. I když to může být nepříjemné, výzkumy ukazují, že studená ranní sprcha zvyšuje produktivitu. Neurolog a odborník na spánek Christopher Winter dodává, že pravidelná ranní sprcha může sloužit jako signál pro tělo, aby se probudilo.

Naopak večerní sprcha by měla být teplá a příjemná. Jejím účelem je tělo uklidnit a připravit na spánek. Výzkumy potvrzují, že teplá sprcha nebo koupel hodinu před spaním snižuje tělesnou teplotu a podporuje kvalitní spánek. Společnost dětské dermatologie doporučuje rodičům koupat děti večer, aby jim pomohla vytvořit správný spánkový režim.

Kam dál?

Proč by se mělo jíst jedno jablko denně? Pomůže hubnout, zažene chuť na sladké, posílí imunitu a zbaví vás zácpy

Stačí fotka a aplikace v mobilu ukáže, jestli vám hrozí rakovina

Šest věcí, které se vám stanou, když máte málo spánku. Tloustnete, hloupnete a také je nebezpečí vzniku alzheimera

Energy drinky stejně jako cigarety až od 18 let, navrhují poslanci. Připravili změnu zákona, jež by regulovala prodej

3 jednoduché metody, které vždy pomohou rychle vyléčit mykózu na nehtech

Další články