Kubíčková a Pavel Kosorin, ředitel Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj, přišli s myšlenkou založit tuto iniciativu již před sedmi až osmi lety. Podle Kosorina bylo v Česku minulý rok vyplýtváno milion tun potravin. „Je nutné postavit silný most, který nás převede na stranu udržitelnosti v zacházení s potravinami. Bez takového plýtvání bychom mohli vyřešit světový hlad,“ řekl Kosorin.Institut, který zatím má jen několik členů, dostal na startu finanční podporu 150 tisíc korun od Jihomoravského kraje. Jeho cílem je předávat univerzitní poznatky a tipy jednotlivcům, aby došlo ke snížení plýtvání potravinami ve všech domácnostech. Kubíčková vysvětluje, že až 40 až 50 procent vyplýtvaného jídla pochází z domácností.Kubíčková také poukazuje na to, že plýtvání potravinami je obzvlášť výrazné v domácnostech mladých lidí a sociálně slabších skupin. Paradoxně se však ukazuje, že mladší generace, která hlásí zájem o udržitelnost, plýtvá nejvíce.
Kam dál?
- Trpěla nespavostí a neměla pro to žádné vysvětlení. Když nainstalovala kamery, všechno bylo jasné !
- POZOR: Máte tendenci si během dne zdřímnout? To může být velmi nebezpečný příznak!
- Národ se postavil za prodavačky Lidlu. Na státní svátek musely do práce
- Chlapeček zemřel pár hodin po porodu. Nemocnice dala od neštěstí ruce pryč