Kubíčková a Pavel Kosorin, ředitel Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj, přišli s myšlenkou založit tuto iniciativu již před sedmi až osmi lety. Podle Kosorina bylo v Česku minulý rok vyplýtváno milion tun potravin. „Je nutné postavit silný most, který nás převede na stranu udržitelnosti v zacházení s potravinami. Bez takového plýtvání bychom mohli vyřešit světový hlad,“ řekl Kosorin.Institut, který zatím má jen několik členů, dostal na startu finanční podporu 150 tisíc korun od Jihomoravského kraje. Jeho cílem je předávat univerzitní poznatky a tipy jednotlivcům, aby došlo ke snížení plýtvání potravinami ve všech domácnostech. Kubíčková vysvětluje, že až 40 až 50 procent vyplýtvaného jídla pochází z domácností.Kubíčková také poukazuje na to, že plýtvání potravinami je obzvlášť výrazné v domácnostech mladých lidí a sociálně slabších skupin. Paradoxně se však ukazuje, že mladší generace, která hlásí zájem o udržitelnost, plýtvá nejvíce.
Kam dál?
- Nový díl Výměny manželek byl dramatický : Kouření v deseti letech i útěk z domu
- 10 věcí, které vás na návštěvě mohou pořádně rozčílit: Když přijdou hladoví, neví, kdy odejít, nebo nic nepřinesou…
- Pětiletý Viktorek ze Slovenska se udusil hroznovým vínem. „Otec přišel na pohřeb psychicky zničený, zlomený. Jeho těhotná matka nedorazila
- Prodavačka měla toho plné zuby: Nejdrzejší věci, které dělají zákazníci !







