Plýtvání potravinami je v Česku závažným problémem. Milion tun potravin v koši. Nejvíce plýtvají mladí a chudší lidé

560
Sdílejte

Kubíčková a Pavel Kosorin, ředitel Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj, přišli s myšlenkou založit tuto iniciativu již před sedmi až osmi lety. Podle Kosorina bylo v Česku minulý rok vyplýtváno milion tun potravin. „Je nutné postavit silný most, který nás převede na stranu udržitelnosti v zacházení s potravinami. Bez takového plýtvání bychom mohli vyřešit světový hlad,“ řekl Kosorin.Institut, který zatím má jen několik členů, dostal na startu finanční podporu 150 tisíc korun od Jihomoravského kraje. Jeho cílem je předávat univerzitní poznatky a tipy jednotlivcům, aby došlo ke snížení plýtvání potravinami ve všech domácnostech. Kubíčková vysvětluje, že až 40 až 50 procent vyplýtvaného jídla pochází z domácností.Kubíčková také poukazuje na to, že plýtvání potravinami je obzvlášť výrazné v domácnostech mladých lidí a sociálně slabších skupin. Paradoxně se však ukazuje, že mladší generace, která hlásí zájem o udržitelnost, plýtvá nejvíce.

Kam dál?

Jak na cestování letadlem? Jak se obléct ? Proč nenosit legíny, nezouvat se a kam si sedat při turbulencích

Proč Poláci staví 200 tisíc bytů ročně a Češi jen 30 tisíc? Experti navrhují řešení pro dostupnější bydlení

Cesta na vlastní svatbu skončila neštěstím. Muž havaroval a na místě zemřel, bylo mu teprve 45

Dvě lekce, které se musíte naučit pro úspěšné manželství: Jak vytvořit pevný a šťastný vztah

Rodina malé Madlenky dostala další pozitivní zprávy : Máme „nouzového dárce“, hledání ale nekončí, říká lékařka

Další články