Kubíčková a Pavel Kosorin, ředitel Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj, přišli s myšlenkou založit tuto iniciativu již před sedmi až osmi lety. Podle Kosorina bylo v Česku minulý rok vyplýtváno milion tun potravin. „Je nutné postavit silný most, který nás převede na stranu udržitelnosti v zacházení s potravinami. Bez takového plýtvání bychom mohli vyřešit světový hlad,“ řekl Kosorin.Institut, který zatím má jen několik členů, dostal na startu finanční podporu 150 tisíc korun od Jihomoravského kraje. Jeho cílem je předávat univerzitní poznatky a tipy jednotlivcům, aby došlo ke snížení plýtvání potravinami ve všech domácnostech. Kubíčková vysvětluje, že až 40 až 50 procent vyplýtvaného jídla pochází z domácností.Kubíčková také poukazuje na to, že plýtvání potravinami je obzvlášť výrazné v domácnostech mladých lidí a sociálně slabších skupin. Paradoxně se však ukazuje, že mladší generace, která hlásí zájem o udržitelnost, plýtvá nejvíce.
Kam dál?
- Senioři by měli dostávat potvrzení způsobilosti k jízdě na bicyklu
- Matka dvou dětí se rozhodla darovat ledvinu své šéfce, ale měsíc poté jí vyhodili z práce. Co byste dělali vy?
- TOHLE je opravdu nechutné: Mladá maminka přiznala, co dělala v těhotenství a ženy jsou z ní zděšené!
- Tereza Hlůšková se zastala tyrana, který nechal vyhladovět pejska. Nezaslouží si vězení, tvrdí bývalá trestankyně