Kubíčková a Pavel Kosorin, ředitel Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj, přišli s myšlenkou založit tuto iniciativu již před sedmi až osmi lety. Podle Kosorina bylo v Česku minulý rok vyplýtváno milion tun potravin. „Je nutné postavit silný most, který nás převede na stranu udržitelnosti v zacházení s potravinami. Bez takového plýtvání bychom mohli vyřešit světový hlad,“ řekl Kosorin.Institut, který zatím má jen několik členů, dostal na startu finanční podporu 150 tisíc korun od Jihomoravského kraje. Jeho cílem je předávat univerzitní poznatky a tipy jednotlivcům, aby došlo ke snížení plýtvání potravinami ve všech domácnostech. Kubíčková vysvětluje, že až 40 až 50 procent vyplýtvaného jídla pochází z domácností.Kubíčková také poukazuje na to, že plýtvání potravinami je obzvlášť výrazné v domácnostech mladých lidí a sociálně slabších skupin. Paradoxně se však ukazuje, že mladší generace, která hlásí zájem o udržitelnost, plýtvá nejvíce.
Kam dál?
- Bezdomovec oslavuje narozeniny svých psů dortem a svíčkami: „Jsou pro mě jako děti“
- Při porodu vážil chlapeček jen kolem 450 gramů: Lékaři mu nedávali žádné šance na přežití, tento bojovník se však nevzdával !
- Po 25 letech neúspěšných pokusů konečně 53 letá Helena otěhotněla. Pochlubila se fotkou s miminkem. Lidé jsou ale proti
- Žena chtěla osolit život bývalému partnerovi policistovi. Lživě ho obvinila : Místo nočních služeb spal doma a kontroloval mě. Dostala podmínku a musí platit