Plýtvání potravinami je v Česku závažným problémem, kdy až třetina vyprodukovaného jídla končí v odpadcích. Výzkum vědců z Mendelovy univerzity v Brně ukazuje, že průměrný Čech vyhodí ročně až 36,4 kilogramu jídla. V sídlištní zástavbě je toto číslo ještě vyšší, dosahuje až 53 kilogramů na osobu za rok.Na této univerzitě nyní sídlí nově založený Food Waste Institut, jehož cílem je omezit plýtvání jídlem v Česku. Institut bude poskytovat rady školákům, obcím i hypermarketům a propagovat změnu myšlení a chování ohledně spotřeby potravin. „Potřebujeme v tomto ohledu změnit myšlení i chování lidí,“ říká Lea Kubíčková, spoluzakladatelka institutu a prorektorka Mendelovy univerzity.
Kam dál?
- Pětiletý chlapec se opil do bezvědomí. Naměřili mi 2,5 promile. Láhev tvrdého našel na ulici
- Katastrofa v jednom z bytů na východě: Lidé vyskakovali z okna! Staršímu muži (†67) už nedokázali pomoci!
- „Má pouhé tři roky a kdybych ho nedržela za ruku, myslela jsem si, že by se rozpadl na tisíc kousků“…
- ,,SPÍCÍ PRINCEZNA” takto ji přezdívají lékaři. Její matka je zoufalá a nikdo jim neumí pomoci!