Plýtvání potravinami je v Česku závažným problémem, kdy až třetina vyprodukovaného jídla končí v odpadcích. Výzkum vědců z Mendelovy univerzity v Brně ukazuje, že průměrný Čech vyhodí ročně až 36,4 kilogramu jídla. V sídlištní zástavbě je toto číslo ještě vyšší, dosahuje až 53 kilogramů na osobu za rok.Na této univerzitě nyní sídlí nově založený Food Waste Institut, jehož cílem je omezit plýtvání jídlem v Česku. Institut bude poskytovat rady školákům, obcím i hypermarketům a propagovat změnu myšlení a chování ohledně spotřeby potravin. „Potřebujeme v tomto ohledu změnit myšlení i chování lidí,“ říká Lea Kubíčková, spoluzakladatelka institutu a prorektorka Mendelovy univerzity.
Kam dál?
- Babička prodala vnučku za dvě stovky. Teď je jí 13 a má syna
- Předpověď počasí na DUBEN: Skok do léta se nekoná. Meteorologové varují před extrémy
- „A bude mít ty velký zahnutý zuby nahoru?“Ne každý však ví, jak se reklama natáčela, kdo byla ta malá roztomilá holčička a čím se dnes živí
- Je mi 23 let a můj snoubenec mi říká, že jsem až moc krásná na to, abych pracovala. Každý den mě rozmazluje