Plýtvání potravinami je v Česku závažným problémem, kdy až třetina vyprodukovaného jídla končí v odpadcích. Výzkum vědců z Mendelovy univerzity v Brně ukazuje, že průměrný Čech vyhodí ročně až 36,4 kilogramu jídla. V sídlištní zástavbě je toto číslo ještě vyšší, dosahuje až 53 kilogramů na osobu za rok.Na této univerzitě nyní sídlí nově založený Food Waste Institut, jehož cílem je omezit plýtvání jídlem v Česku. Institut bude poskytovat rady školákům, obcím i hypermarketům a propagovat změnu myšlení a chování ohledně spotřeby potravin. „Potřebujeme v tomto ohledu změnit myšlení i chování lidí,“ říká Lea Kubíčková, spoluzakladatelka institutu a prorektorka Mendelovy univerzity.
Kam dál?
- Jak zjistit, jestli vedle vás ulehá člověk, který víc bere, než dává? Pět znaků, že vám váš chlap krade energii
- Dívku trápily silné bolesti: Nález v jejím břiše šokoval lékaře !
- Příběh jako z hororu: Manželé si adoptovali sirotka z Ukrajiny: Měla mít šest let, ale… děsivé odhalení?!
- Obrovské neštěstí na cestě: Řidiči blokovali uličku pro záchranáře, zemřel manželský pár! Děsivé detaily