Plýtvání potravinami je v Česku závažným problémem, kdy až třetina vyprodukovaného jídla končí v odpadcích. Výzkum vědců z Mendelovy univerzity v Brně ukazuje, že průměrný Čech vyhodí ročně až 36,4 kilogramu jídla. V sídlištní zástavbě je toto číslo ještě vyšší, dosahuje až 53 kilogramů na osobu za rok.Na této univerzitě nyní sídlí nově založený Food Waste Institut, jehož cílem je omezit plýtvání jídlem v Česku. Institut bude poskytovat rady školákům, obcím i hypermarketům a propagovat změnu myšlení a chování ohledně spotřeby potravin. „Potřebujeme v tomto ohledu změnit myšlení i chování lidí,“ říká Lea Kubíčková, spoluzakladatelka institutu a prorektorka Mendelovy univerzity.
Kam dál?
- Ministerstvo spravedlnosti navrhuje změnu v přístupu k neplatičům alimentů. Tito lidé nebudou muset jít do vězení
- Pravidlo „prvních tří minut“, které musí znát všichni rodiče
- Po těchto dvou typech žen muži nejvíce touží. Patříte mezi ně i vy?
- Na turisty v Tunise čekalo nepříjemné překvapení.Vůbec jsme se jich ani nedotkli a začalo nás pálit celé tělo !