Plýtvání potravinami je v Česku závažným problémem, kdy až třetina vyprodukovaného jídla končí v odpadcích. Výzkum vědců z Mendelovy univerzity v Brně ukazuje, že průměrný Čech vyhodí ročně až 36,4 kilogramu jídla. V sídlištní zástavbě je toto číslo ještě vyšší, dosahuje až 53 kilogramů na osobu za rok.Na této univerzitě nyní sídlí nově založený Food Waste Institut, jehož cílem je omezit plýtvání jídlem v Česku. Institut bude poskytovat rady školákům, obcím i hypermarketům a propagovat změnu myšlení a chování ohledně spotřeby potravin. „Potřebujeme v tomto ohledu změnit myšlení i chování lidí,“ říká Lea Kubíčková, spoluzakladatelka institutu a prorektorka Mendelovy univerzity.
Kam dál?
- Je možné věřit tomu, kdo se s vámi baví jen po síti a sejít se nechce? Přečtěte si, jak vnímá takovou online spřízněnost psycholožka
- Samotářů přibývá. Samota ve stáří nemusí být nutně negativní, starším ženám prospívá
- Je mi 72 let a jsem přítěží pro své vlastní děti. „Říká se, že ve stáří jsou osamělí jen špatní lidé. Já jsem zjevně jedna z nich“
- Holčička po narození vážila pouhých 500 g – ale podívejte se na ni dnes, o 7 let později!







