Plýtvání potravinami je v Česku závažným problémem, kdy až třetina vyprodukovaného jídla končí v odpadcích. Výzkum vědců z Mendelovy univerzity v Brně ukazuje, že průměrný Čech vyhodí ročně až 36,4 kilogramu jídla. V sídlištní zástavbě je toto číslo ještě vyšší, dosahuje až 53 kilogramů na osobu za rok.Na této univerzitě nyní sídlí nově založený Food Waste Institut, jehož cílem je omezit plýtvání jídlem v Česku. Institut bude poskytovat rady školákům, obcím i hypermarketům a propagovat změnu myšlení a chování ohledně spotřeby potravin. „Potřebujeme v tomto ohledu změnit myšlení i chování lidí,“ říká Lea Kubíčková, spoluzakladatelka institutu a prorektorka Mendelovy univerzity.
Kam dál?
- Toto je 13 věcí, které byste nikdy neměli vyhledávat na Google, nebo se pozvracíte a budete mít doživotní trauma!
- Alžběta jako 6letá dívka začala včelařit, nyní je hrdou majitelkou 9 úlů
- Matka vyfotila dceru: Když si všimla tohoto detailu, strnula hrůzou!
- Českem otřásla vražda tříměsíčního miminka: Byli to tiší a nekonfliktní sousedé, DETAILY strašlivé tragédie