Katastrofa! Není dostatek lidí na práci, protože mladí lidé nechtějí makat. Starší generace to nedokáže skousnout

805
Sdílejte

Porovnání se západními zeměmi

Zatímco na Západě, například v Německu, zaměstnanci pravidelně stávkují za lepší mzdy a pracovní podmínky, a to i s platy, které dosahují několika tisíc eur měsíčně, v České republice je častou reakcí na požadavky na lepší mzdy a podmínky kritika. V Hollywoodu stávkují herci s platy ekvivalentními rozpočtům malých států, ale u nás jsou požadavky mladých lidí stále výrazně podhodnocené.

Předsudky o mladé generaci

Rozhovory starších lidí často vyjadřují pohrdání nad mladou generací. Když například žena na pohovoru požaduje plat 45 tisíc korun, starší generace to pokládá za neslýchané. Neanalyzují její dovednosti či kvalifikace, jen kritizují „drzé“ požadavky na vyšší mzdu. Přitom tato částka je méně než polovina průměrné německé mzdy.

Závislost na stávajícím zaměstnavateli

Nízké mzdy vedou k tomu, že se zaměstnanci stávají závislými na svých zaměstnavatelích. Strach ze ztráty i toho mála, co mají, je drží v začarovaném kruhu. Tato závislost vzniklá po komunismu brání skutečné svobodě a pružnosti trhu práce.

Mentalita komunismu a odhodlání mladé generace

Komunismus nás naučil ohýbat hřbet, poslouchat příkazy a nevyčnívat. Tato minulost nás psychicky poznamenala. Mladá generace však vyrostla v jiném prostředí. Mladí lidé dnes nemají strach vyjádřit, co se jim nelíbí, a říct si o to, co považují za férové podmínky – ať už jde o pracovní dobu, mzdu nebo celkové pracovní prostředí.

Kam dál?

Školačky se nudily. U Otavy rozebíraly protipovodňové zábrany, které měly chránit okolí před případnými záplavami. Šrouby házely do řeky

Domácí porod v Plasích má dohru : Otec má smůlu, Evelínku dostali pěstouni

Odbornice šokovala svým názorem, který rodičům radí, aby své děti před přebalením žádali o svolení : Jmenovala chyby při výchově

AKTUÁLNĚ : Srážka dvou vlaků v Praze. Na místě je velký počet zraněných

Při policejní honičce zemřela mladá žena. Den poté se mužům zákona ozval její otec. Co jim vzkázal?

Další články