Elektronickou žádanku v mobilu by mohli první pacienti dostat už příští rok. Zkrátí se tím čekání na vyšetření

522
Sdílejte

Předpokládá, že pilotní projekt bude k dispozici na příští jaro a bude kompenzovat základní žádanky pro praktiky a ambulance.Do budoucna se plánuje, že žádanky budou v elektronické podobě, podobně jako eRecepty. Lékař by vyplnil žádanku v počítači a ta by se následně objevila pacientovi v aplikaci EZKarta, která nahradila a rozšířila aplikaci Tečka. Pacient by pak měl QR kód a číslo, s nimiž by mohl jít k jakémukoli poskytovateli zdravotní péče.Další možností je, že by pacient dostal žádanku ve formě SMS zprávy. Otázkou však zůstává, jak se k tomu budou stavět pacienti, neboť průzkum agentury Ipsos ukázal, že Češi jsou stále poměrně konzervativní a digitální nástroje příliš nevyužívají.Praktičtí lékaři tento posun vítají, i když mají obavy, zda nebude vystavení elektronické žádanky pracnější než dosavadní papírové verze, tedy aby se neobtěžovali s další byrokracií.

Kam dál?

Po létech výzkumu vědci našli bakterii, která může za rakovinu tlustého střeva. Co bychom měli jíst a čemu se vyvarovat ?

Vědci zabývající se výzkumem rakoviny slaví úspěch. Dokáží jí odhalit o několik let dříve

Mnoho závažných onemocnění se může projevit na našich rukou, prstech a nehtech. Zjistěte, které příznaky odhalí rakovinu či srdeční choroby

Stovky lidí postihla neznámá choroba mozku. Vědci tvrdí, že to vláda tutlá

Sprchovat se ráno nebo večer? Odborníci mají jasno. Jejich zjištění asi nikoho moc nepotěší

Další články