Vláda připravuje změnu v zákoníku práce : Lidé si sami určí, kdy přijdou do práce

1140
Sdílejte

Zavedení povinnosti informovat o rozvrhu práce tři dny předem, které bylo zavedeno minulým rokem, zatím u mnoha zaměstnavatelů vyvolalo kritiku kvůli ztrátě flexibility. Nový návrh by měl teoreticky umožnit větší pružnost právě dohodářům, kteří si budou moci lépe rozvrhnout své pracovní směny podle osobních potřeb. Avšak v praxi může tato změna paradoxně přinést větší výhody zaměstnavatelům, neboť jim umožní efektivněji plánovat pracovní nasazení zaměstnanců a lépe reagovat na měnící se potřeby podnikání.Odborníci a právníci upozorňují, že novela by mohla znamenat zvýšení administrativní zátěže a komplikace vztahů mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. Zavedení potřeby písemného potvrzení a možnosti vypovědět smlouvu na samorozvrhování může v praxi vést k váhání některých zaměstnavatelů tuto možnost svým zaměstnancům nabídnout.Celkově lze říci, že i když novela má za cíl zvýšit flexibilitu na trhu práce a usnadnit zaměstnancům sladění osobního a pracovního života, její skutečný dopad a přijetí v praxi bude záviset na mnoha faktorech, včetně reakce zaměstnavatelů a ochoty zaměstnanců adaptovat se na nové požadavky. Novela je nyní v připomínkovém řízení a očekává se, že by mohla nabýt účinnosti od ledna 2025.

Kam dál?

Populární herečka Jana Boušková má za sebou náročnou operaci. Zotavila se skvěle a zase pracuje, řekl Vydra

Na rozdíl od Petra Fialy přiložil ruku k dílu i prezident. Petr Pavel pomáhá po povodních a lidé šílí

Moderátor Karel Voříšek a jeho partner Vladimír Řepka jsou spolu již 20 let ! Nyní prozradili, jak se seznámili! Šlo o život!

Herec Václav Vydra (68) je v šoku z výše svého důchodu. Klidné stáří nečeká ani herečku Veroniku Žilkovou (62). Žijeme v Čechách

Zpěvák Richard Müller se tajně oženil. Vzal si matku svého dvanáctiletého syna

Další články