Tlak na Ukrajince, aby se vrátili do své vlasti a bojovali, se stupňuje : „Nemohu zabíjet“

1214
Sdílejte

Válečný stav, který platí od začátku ruské invaze v únoru 2022, totiž zakazuje mužům ve věku od 18 do 60 let opustit zemi.Přibližně polovina z těch, kteří se pokusí o útěk, je prý chycena a některé tato cesta dokonce stojí život. Jak koncem dubna informovala agentura Reuters, od února 2022 při nelegálním překročení ukrajinských hranic zemřelo asi 30 ukrajinských mužů.Relativní bezpečí V kompletním bezpečí ale tito uprchlíci nejsou ani za hranicemi Ukrajiny. Tlak na to, aby se muži vrátili do země, totiž sílí. Dokladem toho je třeba fakt, že ukrajinská velvyslanectví dočasně pozastavila konzulární služby pro muže v odvodovém věku, což pro ně znamená například problémy s prodloužením platnosti pasů – a tím tedy i omezení pohybu.

 

Po již zmiňovaném 18. květnu budou mít k těmto službám opět přístup, budou však potřebovat speciální dokumenty, které – stejně jako ti, již zůstávají na Ukrajině – získají jen na svém lokálním odvodním úřadě po aktualizování svých osobních údajů.Rozhovor s ukrajinským vojákem „Museli jsme se sami dostávat ven, protože dozorci prostě utekli. Vytahovali jsme své zraněné a dávali jim první pomoc, ale neměli jsme žádné obvazy nebo něco podobného, takže spousta mých mužů prostě vykrvácela,“ popisuje Arsen Dmytryk, jak prožíval následky útoku na vězení v Olenivce.

 

Tento nový mobilizační zákon může potenciálně poskytnout Kyjevu stovky tisíc nových vojáků, kteří jsou zoufale potřební k obraně země. Nicméně, mnoho Ukrajinců, stejně jako Serhij, se obává návratu k vojenské službě, cítíce se nespravedlivě vtaženi do konfliktu, který se snaží přežít mírovým způsobem. Válka tak zanechává hluboké stopy nejen na bojištích, ale i v srdcích a myslích obyčejných Ukrajinců.

Kam dál?

Školačky se nudily. U Otavy rozebíraly protipovodňové zábrany, které měly chránit okolí před případnými záplavami. Šrouby házely do řeky

Domácí porod v Plasích má dohru : Otec má smůlu, Evelínku dostali pěstouni

Odbornice šokovala svým názorem, který rodičům radí, aby své děti před přebalením žádali o svolení : Jmenovala chyby při výchově

AKTUÁLNĚ : Srážka dvou vlaků v Praze. Na místě je velký počet zraněných

Při policejní honičce zemřela mladá žena. Den poté se mužům zákona ozval její otec. Co jim vzkázal?

Další články