Dvojnásobnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi končí sedmiletá podmínka. Konečné slovo bude mít prezident Pavel

673
Sdílejte

Ve vězení strávil celkem 23 let, než ho v květnu 2017 omilostnil prezident Zeman. Součástí milosti byla sedmiletá zkušební doba, během které nesměl spáchat žádný trestný čin, jinak by se musel vrátit do vězení na doživotí. Tato hrozba pro Kajínka nyní končí a pokud by v budoucnu spáchal nějaký zločin, hrozil by mu trest dle platného trestního zákoníku.Formálně však musí osvědčení Kajínka během zkušební doby stvrdit současná hlava státu Petr Pavel. Krajský soud v Plzni, který Kajínka původně poslal za mříže, vypracuje závěrečnou zprávu o jeho chování za poslední rok. Obdobné zprávy posílal každého půl roku ministerstvu spravedlnosti a prezidentské kanceláři. Ve zprávě budou zahrnuty informace z rejstříku trestů, evidence stíhaných osob i vyjádření od úřadů v Kajínkově bydlišti v Brně. Očekává se příznivé hodnocení, jelikož Kajínek nebyl v uplynulých sedmi letech pravomocně odsouzen za žádný trestný čin. Obdržel jen pokuty za rychlou jízdu a dopravní nehodu.

Konečné slovo bude mít prezident Pavel. Podle jeho mluvčího však půjde jen o formalitu vzhledem k tomu, že Kajínek podmínky milosti neporušil. Pavel tak jen vydá úřední sdělení o splnění podmínek bez stanovené lhůty.

Kajínek se od propuštění z vězení stal mediální celebritou. Účinkoval v televizních pořadech, pořádal placené besedy s veřejností a prodávaly se i předměty s jeho podobiznou. Ačkoliv stále trvá na své nevině, dodnes nepožádal o obnovu svého procesu. Jediné, co učinil, bylo veřejné nabídnutí odměny milion korun za důkaz, který by mohl vést k novému soudnímu řízení.

Udělení milosti Kajínkovi vzbudilo kontroverze a bylo vnímáno jako populistický krok prezidenta Zemana před volbami v roce 2017. Přestože Kajínek svou výřečností a sebeprezentací dokázal oslovit část veřejnosti, důkazy jasně hovoří o jeho vině. Rozsudek nad Kajínkem opakovaně obstál u Nejvyššího i Ústavního soudu a marné byly i jeho snahy o obnovu řízení. Po uplynulé sedmileté podmínce je nyní Kajínek definitivně volný, přičemž by se v případě dalšího zločinu posuzoval jako kterýkoliv jiný pachatel.

Kam dál?

Lidé se strachují o zdraví Václava Neckáře. Zapomněl texty písní a musel se znovu učit mluvit: Prožil pekloo

Svatba v Ulici: Snědlo se 10 kilo koláčků, vypilo 110 litrů piva. Někteří diváci vyjádřili svou závist a kritiku

Tchýně Leoše Mareše (48) přiznala, že těžce bojovala s démonem alkoholu! Do práce si nosila placatky

Herečka Anežka Rusevová (37) ze seriálu Ulice se proměnila k nepoznání. Zhubla 20 kilo!

Rakev s ostatky zpěvačky Victorie (†40) už byla vydána do Česka a rodina připravuje poslední rozloučení

Další články