Pamatujete jaké byly kávy za totáče? Klasický turek ! Dodnes ho někteří milují

8209
Sdílejte

Espreso jen ve vybraných hotelech

Začátkem 20. století vynalezl Luigi Bezzera espresso. Zjistil, že na přípravu výborné kávy byl potřeba specifický tlak a teplota. Svůj stroj si nechal patentovat. Patent pak o několik málo let později koupil Desiderio Pavoni a do dvou let začal se sériovou výrobou. Oblíbené espresso se postupně začalo popíjet po celém světě, ale u nás se za minulého režimu servírovalo jen ve vybraných hotelech. „V Praze ho měl v nabídce například hotel Intercontinental další podniky, kde jste si ho mohli dát, bylo možné spočítat na prstech jedné ruky. V nabídce bylo třeba v karlovarském hotelu Thermal,“ vzpomíná číšnice Dana Malá, která v 80. letech studovala hotelovou školu v Mariánských Lázních.

Kam dál?

Šikana, pakárna, ale i hrdinství. Jak vypadala vojna v dobách komunistického režimu? A měla by být opět povinná?

Sedmička pionýrů, Květy nebo Dikobraz. Vzpomenete si, co jste za „socíku“ četli vy?

Co se jedlo za minulého režimu: smaženky, kuře s broskví, aspik i vepřová konzerva

Jak vypadaly taneční za socialismu? Bílé rukavičky a nervy při volence

Jak jsme si užívali volného času za socíku ? Krvavé koleno, druhá směna i nedělní procházky. Děti si hrály samy venku!

Další články