České domácnosti často strádají. Přesto mají majetek v průměru za čtyři miliony

267
Sdílejte
Tento rozdíl byl dále umocněn rostoucími cenami nemovitostí, které krátkodobě sice poklesly kvůli vysokým úrokovým sazbám u hypoték, ale tento efekt nebyl dlouhodobý.
Fiskální Politika a Dostupnost Bydlení
Jakub Komárek z PAQ Research upozorňuje na specifika českého daňového systému, který má jednu z nejnižších sazeb daně z nemovitostí v EU a zároveň vysokou daň z práce, což dále zvyšuje finanční tlak na nájemníky.
Generační a Ekonomické Rozdíly
Nejsložitější situaci mají mladí lidé ve věku 18 až 35 let, jejichž majetkový podíl je výrazně nižší ve srovnání s ostatními věkovými skupinami. V době, kdy byly nemovitosti dostupnější, tato generace nebyla ekonomicky aktivní, což má dnes za následek nižší možnosti vstupu do vlastnického bydlení.„Z tohoto pohledu je samozřejmě boháčem každý druhý důchodce, protože bydlí ve svém bytě či domě, který má často hodnotu i několika milionů,“ okomentoval data Českého statistického úřadu za poslední známý rok 2022 hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.
Finanční Náročnost a Inflace
Jan Bittner z Vysoké školy ekonomické v Praze zdůrazňuje, že po letech extrémní inflace, která zasáhla ceny základních potřeb, energií a potravin, rostou i náklady na nájemné, což ztěžuje situaci pro širokou střední třídu.

Kam dál?

Armáda České republiky usiluje o lepší získávání dat o obyvatelích i firmách, aby byla schopna rychleji a efektivněji provést mobilizaci v případě válečné krize

Kladno se potýká s problémem odcizených nákupních vozíků. Supermarket zavedl speciální opatření

Po dětech uklízí školníci a kuchařky. Kvůli omezení financí ředitelům chybí na platy

Oslava maturity se proměnila v masakr poté, co autobusu převážejícímu studenty selhaly brzdy. Jízda smrti stála život 11 lidí

Sedmnáctiletý mladík z Německa žije ve vlaku. Díky roční permanentce přeskakuje z jednoho spoje na druhý

Další články