Češi byli za socialismu doslova mistry světa v chalupaření. Trávení času na chatách a chalupách se stalo nedílnou součástí životního stylu mnoha rodin

2036
Sdílejte

Mnoho lidí této příležitosti využilo a levně je odkoupilo. Získali tak místo na odpočinek v krásné přírodě, kde mohli realizovat své kutilské nápady, pro které ve městě nebyl prostor.Socialismus chalupaření přál. Cestování do zahraničí bylo složité, zato materiál na zvelebování chat se dal sehnat nebo vyměnit za protislužbu. Chalupáři si navzájem vypomáhali a rádi se pochlubili tím, co vlastníma rukama vybudovali. Trávit víkendy na chatě se stalo takřka národním zvykem.Chaty a chalupy zažívaly největší rozkvět v 70. a 80. letech. Pro mnoho lidí to bylo jediné místo, kde mohli trávit volný čas podle svých představ, daleko od všudypřítomné ideologie. Na druhou stranu, ne všichni mladí chalupaření milovali. Mnozí by raději jeli s kamarády na výlet nebo koncert, než natírali plot na chalupě. S věkem a vlastní rodinou však často objevili to pravé kouzlo venkova.I když možnosti cestování jsou dnes neomezené, fenomén chalupaření nezmizel. Naopak, pandemie covidu-19 způsobila nový příliv zájemců o chaty a chalupy. Ceny nemovitostí na venkově loni vzrostly o desítky procent. Češi tak i nadále patří mezi přeborníky v chalupaření.

Kam dál?

Vánoce Husákových dětí: Skleněné ozdoby a méně dárků. Trávili jsme většinu času venku a mezi paneláky vznikala v zimě ledová hřiště

Co se pilo za socíku : Český turek, šípkový čaj i šťáva. Vzpomínáte, jak voněly prodejny potravin, kde téměř nonstop pracovaly kávové mlýnky?

Šikana, pakárna, ale i hrdinství. Jak vypadala vojna v dobách komunistického režimu? A měla by být opět povinná?

Sedmička pionýrů, Květy nebo Dikobraz. Vzpomenete si, co jste za „socíku“ četli vy?

Co se jedlo za minulého režimu: smaženky, kuře s broskví, aspik i vepřová konzerva

Další články