Vedení odborů se otřásá v základech: Po Středulovi končí i Samek

330
Sdílejte

Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek nečekaně rezignoval na svou funkci jen týden poté, co spolu s místopředsedkyní Radkou Sokolovou převzal vedení odborové centrály.

K tomuto kroku se rozhodl kvůli svému zdraví a věku. Samek a Sokolová se ujali řízení ČMKOS po odchodu Josefa Středuly z funkce předsedy v důsledku pochybností ohledně jeho členství kvůli neplacení členských příspěvků. Samek bude v ČMKOS nadále pracovat jako vedoucí právního oddělení.Středulovo členství v Odborovém svazu KOVO a tím i ve funkci předsedy ČMKOS zaniklo podle zjištění deníku Blesk už 24. listopadu loňského roku. Středula je aktuálně zaměstnán jako řadový pracovník ČMKOS a čerpá řádnou dovolenou až do konání mimořádného odborářského sněmu 25. března, který zvolí nové vedení konfederace.ČMKOS sdružuje 31 odborových svazů s přibližně 270 tisíci členy, což z ní činí největší odborovou centrálu v Česku. Vít Samek byl do funkce 1. místopředsedy ČMKOS poprvé zvolen v roce 2014 a mandát obhájil v letech 2018 a 2022.V rozhovoru Vít Samek uvedl, že už nějakou dobu zvažoval rezignaci kvůli velké náročnosti funkce a ubývajícím silám ve svých 71 letech. K rozhodnutí dospěl s ohledem na blížící se mimořádný sněm ČMKOS. Odmítl hodnotit dění kolem Josefa Středuly s tím, že mandát mu zanikl podle stanov OS KOVO, což vyplynulo až na mimořádném jednání rady ČMKOS minulý týden. Samek se nedomnívá, že by měl Středula vracet plat za poslední čtvrtletí, protože práci vykonával. Sám Samek nebude na nadcházejícím sněmu volit nové vedení ČMKOS, protože již není v žádné volené funkci. Očekává, že Středula na sněmu získá nominace, ale zda bude zvolen předsedou záleží na hlasování delegátů.

Jaké důvody vás vedly k dnešní rezignaci na post místopředsedy ČMKOS?

Vít Samek: Ano, dnes ráno jsem se rozhodl rezignovat a požádal jsem předsedy odborových svazů o přijetí mého rozhodnutí. Ve svých 71 letech a po 47 letech práce v legislativě a posledních letech ve funkci místopředsedy ČMKOS už delší dobu pociťuji velkou únavu a ubývající síly a pružnost na tuto náročnou funkci. Využil jsem toho, že se blíží mimořádný sněm ČMKOS, takže se svazy mohou domluvit na výměně vedení. Já se pak budu moci naplno věnovat právní agendě jako důchodová reforma či zákoník práce, což samo o sobě zabere plný úvazek.

A proč jste nerezignoval už minulý týden na mimořádném zasedání rady ČMKOS, kde jste odebrali pravomoci předsedy Josefu Středulovi?

Vít Samek: Tam jsme primárně řešili právě tuto záležitost. Ještě dnes ráno jsem váhal, ale nakonec jsem usoudil, že není důvod rezignaci odkládat. Cítím se opravdu vyčerpaný. Funkce místopředsedy často vyžaduje práci o víkendech či účast v televizních debatách do pozdních nočních hodin. Prostě potřebuji vypřáhnout. Požádal jsem proto předsedy svazů, aby mě již nepřemlouvali a jsem rád, že mé rozhodnutí přijali s porozuměním.

 Jak s odstupem hodnotíte celou situaci kolem Josefa Středuly v posledních týdnech?

Vít Samek: K tomu není moc co dodat. Na mimořádné radě ČMKOS jsme konstatovali zánik jeho mandátu a rozhodli o svolání mimořádného sněmu.

Kam dál?

Ve věku 59 let zemřela Simona Postlerová. Herečku našli v bytě bez známek života

Artur Štaidl otevřeně promluvil o svém dětství : Nebylo to vůbec jednoduché , mám nepříjemné vzpomínky

Agáta a Ornella se ve svém podcastu vysmály plastice Dary Rolins. To se nepovedlo, vypadá jako Asiat

Ewa Farna oblíbená zpěvačka zkolabovala a skončila na kapačkách

Po deseti letech od úmrtí Ivety Bartošové nyní vyplulo na povrch, že byl Karel Gott posledním člověkem, který s Ivetou mluvil

Další články