Školní jídelny za socialismu: Smradlavé tácy, hliníkové příbory, sražená koprovka a rýžový nákyp

3722
Sdílejte

Učitelky v jídelnách měly za úkol dohlížet, aby děti vše snědly a nic nevyhazovaly, zejména maso. Přílohu bylo někdy dovoleno nechat. Děti proto schovávaly tuhé maso pod knedlíky. Některé učitelky občas přimhouřily oko a nechaly oběd odnést.K oblíbeným jídlům patřily buchtičky se šodó, i když šodó později nahradila vanilková omáčka ze žloutků nebo řídký pudink. Rýžový nákyp se švestkami se také někdy povedl. Horší to bylo se žemlovkou, kdy místo křupavé housky dostaly děti rozmáčené pečivo s rozvařenými jablky. Jako zákusek se servíroval pudink.Vzpomínky na vanilkový pudink se šťávou se různí. Pro někoho to byla noční můra, jiní ho s chutí dojídali po ostatních spolužácích.Jídlo se jedlo měkkými hliníkovými příbory podivných tvarů, které šlo snadno ohnout. Děti s nimi šermovaly nebo po sobě házely brambory, za což následoval zápis do žákovské knížky.

Kam dál?

Jak se slavil Silvestr za dob komunismu : Chlebíčky s gothajem, levný alkohol a diskotéky s pravidly

Co jsme obouvali za socialismu? Jarmilky, prestižky, důchodky

Pamatujete na dvojčata z Nebe a Dudy ? Jaký osud potkal jejich představitele Jiřího a Lumíra Blahníkovy

Čím jsme se voněli za socialismu? Ženy Živé květy a muži zase Pitralon. Fáčko bylo vrchol luxusu!

Zavzpomínejme na jaké kroužky chodily děti za socialismu. Klub malých turistů v Pionýru a nebo hudebka v lidušce

Další články