Školní jídelny za socialismu: Smradlavé tácy, hliníkové příbory, sražená koprovka a rýžový nákyp

17830
Sdílejte

Učitelky v jídelnách měly za úkol dohlížet, aby děti vše snědly a nic nevyhazovaly, zejména maso. Přílohu bylo někdy dovoleno nechat. Děti proto schovávaly tuhé maso pod knedlíky. Některé učitelky občas přimhouřily oko a nechaly oběd odnést.K oblíbeným jídlům patřily buchtičky se šodó, i když šodó později nahradila vanilková omáčka ze žloutků nebo řídký pudink. Rýžový nákyp se švestkami se také někdy povedl. Horší to bylo se žemlovkou, kdy místo křupavé housky dostaly děti rozmáčené pečivo s rozvařenými jablky. Jako zákusek se servíroval pudink.Vzpomínky na vanilkový pudink se šťávou se různí. Pro někoho to byla noční můra, jiní ho s chutí dojídali po ostatních spolužácích.Jídlo se jedlo měkkými hliníkovými příbory podivných tvarů, které šlo snadno ohnout. Děti s nimi šermovaly nebo po sobě házely brambory, za což následoval zápis do žákovské knížky.

Kam dál?

Vánoce Husákových dětí: Skleněné ozdoby a méně dárků. Trávili jsme většinu času venku a mezi paneláky vznikala v zimě ledová hřiště

Co se pilo za socíku : Český turek, šípkový čaj i šťáva. Vzpomínáte, jak voněly prodejny potravin, kde téměř nonstop pracovaly kávové mlýnky?

Šikana, pakárna, ale i hrdinství. Jak vypadala vojna v dobách komunistického režimu? A měla by být opět povinná?

Sedmička pionýrů, Květy nebo Dikobraz. Vzpomenete si, co jste za „socíku“ četli vy?

Co se jedlo za minulého režimu: smaženky, kuře s broskví, aspik i vepřová konzerva

Další články