Školní jídelny za socialismu: Smradlavé tácy, hliníkové příbory, sražená koprovka a rýžový nákyp

16021
Sdílejte

Učitelky v jídelnách měly za úkol dohlížet, aby děti vše snědly a nic nevyhazovaly, zejména maso. Přílohu bylo někdy dovoleno nechat. Děti proto schovávaly tuhé maso pod knedlíky. Některé učitelky občas přimhouřily oko a nechaly oběd odnést.K oblíbeným jídlům patřily buchtičky se šodó, i když šodó později nahradila vanilková omáčka ze žloutků nebo řídký pudink. Rýžový nákyp se švestkami se také někdy povedl. Horší to bylo se žemlovkou, kdy místo křupavé housky dostaly děti rozmáčené pečivo s rozvařenými jablky. Jako zákusek se servíroval pudink.Vzpomínky na vanilkový pudink se šťávou se různí. Pro někoho to byla noční můra, jiní ho s chutí dojídali po ostatních spolužácích.Jídlo se jedlo měkkými hliníkovými příbory podivných tvarů, které šlo snadno ohnout. Děti s nimi šermovaly nebo po sobě házely brambory, za což následoval zápis do žákovské knížky.

Kam dál?

Prádlo, které nosili děti a dospívající za socialismu : Kamaše, krepsilonky i spoďáry na každý den

Jaké bylo kempování za socíku : Vlhké stany, kouř z ohýnků, studená voda i dlouhá cesta trabantem do Jugoslávie

Porody za komunismu: Žádné soukromí, žádná práva, nulová empatie, separace od dítěte a hlavně rychle do práce

Uplynulo 40 let od poslední spartakiády : Vojáci museli cvičit s horečkami a často se zranili

Vzpomínáte na pojízdné dodávky Family Frost? Jak znělka a mražené dobroty ovládly devadesátá léta

Další články