Školní jídelny za socialismu: Smradlavé tácy, hliníkové příbory, sražená koprovka a rýžový nákyp

14678
Sdílejte

Učitelky v jídelnách měly za úkol dohlížet, aby děti vše snědly a nic nevyhazovaly, zejména maso. Přílohu bylo někdy dovoleno nechat. Děti proto schovávaly tuhé maso pod knedlíky. Některé učitelky občas přimhouřily oko a nechaly oběd odnést.K oblíbeným jídlům patřily buchtičky se šodó, i když šodó později nahradila vanilková omáčka ze žloutků nebo řídký pudink. Rýžový nákyp se švestkami se také někdy povedl. Horší to bylo se žemlovkou, kdy místo křupavé housky dostaly děti rozmáčené pečivo s rozvařenými jablky. Jako zákusek se servíroval pudink.Vzpomínky na vanilkový pudink se šťávou se různí. Pro někoho to byla noční můra, jiní ho s chutí dojídali po ostatních spolužácích.Jídlo se jedlo měkkými hliníkovými příbory podivných tvarů, které šlo snadno ohnout. Děti s nimi šermovaly nebo po sobě házely brambory, za což následoval zápis do žákovské knížky.

Kam dál?

Jeden z největších českých komiků Vlasta Burian byl drahou polovičkou přísně hlídán i v kuchyni : Oblíbený pokrm měl ženou zakázaný

Hospody a restaurace za socíku: Nahrazovaly komunitní i společenský život nebo třeba inzertní rubriku: často jste tu sehnali vše – od instalatéra po jakékoli nedostatkového zboží

Zavzpomínejte, co všechno jste měli v minulosti v peněžence

V 50. a 60. letech bylo běžné, že lidé v Československu chodili do práce i v sobotu. Po jejich pádu začal chalupářský boom

Džíny versus tesilky: Za socialismu kdo měl rifle, byl in! Tesilky představovaly symbol ponížení

Další články