Pamatujete hospody v 80. letech ? Frčely čtyřky, pivo, guláš se šesti, gothaj s cibulí a dršťková polévka!

51215
Sdílejte

Jídlo v bufáči na stojáka

Nejlevnější a také nejrychlejší jídla nabízely automaty, tedy samoobslužné jídelny. Vůbec tím prvním u nás byl automat Koruna na Můstku v Praze, ten byl velice populární už v meziválečném období. Do bufetů, jak se automatům říkalo, chodily snad všechny vrstvy obyvatel na párky, polévky, limonádu, pivo, chlebíčky či ruské vejce, ale i na obědy, často klasická česká jídla.„Je to volné?“ Na to se vás většinou nikdo nezeptal, ale pokud jste se od pultu, na kterém jste měli nedojedené jídlo, vzdálili, riskovali jste, že se do něj pustí někdo jiný. Bezdomovci sice moc nebyli, ale chudí, o kterých se nesmělo mluvit, ano.

Pevně daná provozní doba

Většina provozoven otevírala v devět nebo deset hodin a „zavíračka“ byla pevně stanovená: ve 22 hodin. Překročení provozní doby se trestalo pokutami. A nebylo nic výjimečného, když během večera přišli do hospody přislušníci SNB a zkontrolovali hosty.

Smažák a kaťák

Smažený sýr s tatarskou omáčkou, jak ho známe dnes, se na jídelních lístcích začal objevovat už koncem 70. let. Tehdy ale s brambory. Hranolky se na výsluní dostaly až koncem osmdesátek. A pamatujete si ještě na katův šleh neboli kaťák? Byl symbolem „dvojek“ a „trojek“: vepřové maso na nudličky s cibulí, česnekem a lečem… A v lepších restauracích měl své výsostné postavení také jeden typický předkrm – plněná rolka s křenem.

Kam dál?

Prádlo, které nosili děti a dospívající za socialismu : Kamaše, krepsilonky i spoďáry na každý den

Jaké bylo kempování za socíku : Vlhké stany, kouř z ohýnků, studená voda i dlouhá cesta trabantem do Jugoslávie

Porody za komunismu: Žádné soukromí, žádná práva, nulová empatie, separace od dítěte a hlavně rychle do práce

Uplynulo 40 let od poslední spartakiády : Vojáci museli cvičit s horečkami a často se zranili

Vzpomínáte na pojízdné dodávky Family Frost? Jak znělka a mražené dobroty ovládly devadesátá léta

Další články