Ministr vyšel bez ochranky mezi demonstranty. Ti ho obklopili a vybučeli

587
Sdílejte

Čeští zemědělci se rozhodli vyjádřit svou nespokojenost se současnou situací v zemědělství a plánují na pondělí protestní akci, při které chtějí zablokovat centrum Prahy pomocí stovky traktorů.Cílem této demonstrace je upozornit na problémy, které podle zemědělců sužují české zemědělství, a vyjádřit nesouhlas s evropskou politikou v oblasti zemědělství, konkrétně s Green Dealem.

Protestní akce má začít v pondělí ráno a předpokládá se, že způsobí výrazné dopravní komplikace nejen v centru Prahy, ale i v jeho okolí. Hlavními organizátory protestu jsou Bohumír Dufek, předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů, a Zdeněk Jandejsek, bývalý prezident Agrární komory ČR a šéf zemědělské skupiny Rabbit. Tito organizátoři kritizují vládní politiku v oblasti zemědělství a vyzývají k odstoupení od Green Dealu, který podle nich nepříznivě ovlivňuje české zemědělce.

8:10

Další traktory jsou na cestě

Do Prahy dnes přijelo více než 500 traktorů, další jsou na cestě. Na podporu farmářů by mělo dorazit i 4000 aut, řekl mluvčí protestu Sterzik.

8:03

Minimální provoz na Jižní spojce

Podle záběrů dopravních kamer je na Jižní spojce a dálnici D1 na příjezdu do Prahy minimální provoz. Podobně je na tom i Liberecká a V Holešovičkách.

7:52

Zajímavostí je, že ministr zemědělství Marek Výborný se ocitl přímo mezi demonstranty, když vyšel před ministerstvo udělat rozhovor, a byl přivítán bučením. Tento moment ilustruje napjatou atmosféru mezi zemědělci a vládními představiteli. Protest by měl vyvrcholit v pondělní odpoledne shromážděním na Malostranském náměstí a část akce se může protáhnout až do úterý. Organizátoři akce požadují, aby vláda jasně deklarovala zájem o záchranu českého zemědělství a zároveň se distancovala od Green Dealu. Zároveň zdůrazňují, že protest je reakcí na dlouhodobě nepříznivou situaci v českém zemědělství, která je dle nich důsledkem špatné politiky a nedostatečné podpory ze strany státu i Evropské unie.

7:47

Blokované tramvaje na Vinohradské

Kvůli traktorům stojícím na tramvajových kolejích ve Vinohradské ulici je blokovaná linka číslo 13. Ke zpoždění spojů dochází i na křižovatce Ječná a Legerova směrem na Nuselský most.

7:43

Lidé vyslyšeli výzvu a v autech nevyrazili

Lidé podle policie vyslyšeli výzvu a ráno do ulic, pokud to šlo, nevyrazili. I proto se situace v pražské dopravě zatím obešla bez větších komplikací.

„V Praze je plynulá doprava, osobních aut je naprosté minimum. Lidé vyslyšeli výzvy, že nemají do metropole jezdit autem, provoz je minimální,“ řekl Novinkám mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Kam dál?

Dominika Gottová na mizině. Přišla o peníze z podpory pro nezaměstnané ! Nešťastná a ve finské pasti

Alena Schillerová se otevřeně podělila o jedno z nejnáročnějších období svého života – o těhotenství během studia a výchovu dvou dětí

Je to 10 let od doby, kdy si Iveta Bartošová sáhla na život. Poslední dny před smrtí : Samota, extrémní hubnutí a telefonát matce

Objevily se nepříjemné spekulace o králi Karlovi III. (75), který bojuje s rakovinou. Panovník je na tom o mnoho hůř, než by se mohlo zdát. Aktualizují se plány na pohřeb, zní z okolí paláce

Spekulace o nové partnerce Andreje Babiše po rozchodu s Monikou. Mluví se o tajemné zrzce, kterou zná už dlouho

Další články