Kašlete už delší dobu a lékař vám neudělal rentgen? Chyba! Nechť je rakovina Aničky Slováčkové mementem

4079
Sdílejte

Riziko úm*tí na rakovinu plic se zvyšuje o deset procent s každým odkladem léčby o jeden měsíc!

Také únava a dušnost

„První příznaky rakoviny plic přetrvávají až chronickým kašlem, vykašláváním s příměsí krve, dušností, únavou nebo bolestí na hrudi. Průměrná doba, za kterou se pacient na Slovensku léčí od prvních příznaků, je více než 160 dní,“ uvedl pneumolog Michal Šenitko. Čísla také říkají, jak důležité je zahájit léčbu včas – pětiletá míra přežití u lidí s rakovinou plic, která již metastázovala, je pouze 10 procent. Při včasném zachycení se tato míra zvyšuje na 60 procent. A to je ten rozdíl.

 

Právě proto, že screening rakoviny plic u nás zatím nefunguje, stát se tímto směrem neubírá a každý rok zbytečně umírají stovky lidí, mobilizovali se praktičtí lékaři a pneumologové. Chtějí udělat vše pro to, aby pacientovi výrazně zkrátili cestu od „číšníka“ ke specialistovi. „Musíme zajistit, aby pacient například s dlouhotrvajícím kašlem měl potřebná vyšetření provedená v ordinaci praktického lékaře, a to bez ohledu na region Slovenska, ve kterém lékaře navštěvuje, aby byl následně odeslán k pneumologovi se základními vyšetřeními,“ uvedl doc. Ivan Solovič, předseda Slovenské pneumologické a ftizeologické společnosti. Praxe ukazuje, že až 70 procent pacientů s přetrvávajícím kašlem nemá ani rentgen.

Nižší šance každý měsíc

A tak odborníci navrhli, aby byl vytvořen jakýsi návod, jak postupovat, tzv. „standardy“. „Pacient s příznaky, jako je dlouhotrvající kašel, by musel na základě žádanky praktického lékaře podstoupit rentgen plic. U pacientů bez příznaků by měly být jasně definovány rizikové faktory, které by praktický lékař u daného člověka sledoval,“ uvedla MUDr. Palušková s tím, že by se mělo jednat o pilotní projekt a první fázi spolupráce do doby, než bude zahájen screening karcinomu plic. Neříká se, že by šlo o přechodovou komoru, tento projekt je reálný a proveditelný nejen v souladu se zákony a mezinárodními doporučeními, ale počítá i s kapacitou ordinací praktických lékařů a pneumologů. Opět stojí za to připomenout, proč je to důležité: „Riziko úm*tí na rakovinu plic se zvyšuje o deset procent s každým odkladem léčby o jeden měsíc. Naše iniciativa může na Slovensku každoročně zachránit desítky životů,“ dodal Dr. Šenitko.

Rozkašlala se…

Rakovina je zákeřná, musíte být ostražití vůči každému příznaku a nezlehčovat to. Své o tom ví i česká zpěvačka a moderátorka Anička Slováčková (28), dcera herečky Dagmar Patrasové (67) a saxofonisty Felixe Slováčka (80). I když na rozdíl od Slovenska mají v Česku od 1. ledna 2022 státem organizovaný screening rakoviny plic, lékařům nějakou dobu trvalo, než rakovinu plic u mladé ženy zachytili. A byla to riziková pacientka!

Kam dál?

Bývalý šéf úřadu pro ochranu ústavních činitelů Juraj Zábojník poukázal na chyby ochranky. Před Fica nikdo neskočil, druhá rána nesmí vyjít

Vztahy Vlastimila Harapese: O své první ženě Eleně moc nemluvil, druhou mu přebral kolega

Z Ulice odchází Vilma Nyklová : Byla v seriálu od roku 2005

Juraj Cintula, muž, který provedl atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, se v minulosti sám stal obětí útoku

Diváci Výměny manželek zuří : Bordel před domem, smrad z cigaret, akty v obýváku a hnusné týrání psa. Vezměte jim to nebohé zvíře…

Další články