Česko se loučí s Karlem Schwarzenbergem

699
Sdílejte

Vzpomínku na zemřelého v katedrále vysloví prezident Petr Pavel a čtení přednese Schwarzenbergův synovec Ferdinand. Přímluvy přečtou Terezie Radoměřská a Miroslav Kalousek, blízcí příbuzní a političtí spolupracovníci. Syn Jan Schwarzenberg pak přednese závěrečný projev díků. Po mši bude rakev převezena na rodové sídlo Orlík, kde budou ostatky Karla Schwarzenberga uloženy do rodinné hrobky. Cestou se průvod zastaví u Schwarzenberské kaple, kde zazní 34 úderů zvonu Zikmund na počest let svobodné republiky. Odpoledne a večer se pak v paláci Lucerna uskuteční koncert „Karel žije dál“, který má být oslavou života Karla Schwarzenberga. Vystoupí zde řada umělců a hudebníků, a promluví i jeho přátelé a spolupracovníci. Karel Schwarzenberg byl ve svých posledních dnech hospitalizován ve Vídni kvůli dlouhodobým zdravotním problémům.

Jeho památku uctili lidé v sérii mší v místech spjatých s jeho životem a další mše se budou konat i v nadcházejících dnech v různých městech. Místo květinových darů si Karel Schwarzenberg přál, aby lidé přispěli na obranu Ukrajiny nebo na charitativní činnost maltézského řádu, jehož byl členem. Sbírka v kostele Panny Marie pod řetězem již nyní čítá stovky tisíc korun. S úctou a vzpomínkou se Česká republika loučí s jedním z nejvýraznějších politiků a osobností, který svým životem a působením zanechal významnou stopu v moderních dějinách země.

Kam dál?

Moderátorka Petra Svoboda (41) se ve strašnickém krematoriu rozloučila se svým manželem Ondřejem Křivkou (†38)

Jiří Krampol je upoutaný na lůžku. Nečekané komplikace

Mahulena Bočanová je velmi zoufalá kvůli své dvaadvacetileté dceři Marině : Musela ji oživovat a prosí o pomoc

Vzpomínáte na Elišku z oblíbené pohádky Zdeňka Trošky Princezna ze mlejna ? Takto vypadá Andrea Černá po 30 letech

Marie Pilátová si za natáčení trilogie Slunce, seno vydělala tisíce. Helena Růžičková si jí a ostatních vesničanů nevšímala

Další články