Zemřel herec Jiří Dušek. Dostal i cenu za celoživotní mistrovství v dabingu

7853
Sdílejte

Dušek ztvárnil téměř tři stovky rolí a byl známý svým přístupem k divadelnímu umění, když si zakládal na tom, že diváka nikdy nesmí ošidit, i když některé role považoval za méně hodnotné. V roce 1990 se rozhodl opustit divadelní jeviště, nechtěl být „z jeviště vynášen nohama napřed“. Jeho televizní a filmová kariéra byla také bohatá. Česko-Slovenská filmová databáze uvádí desítky jeho rolí, avšak podle rodiny je tento seznam neúplný. Jiří Dušek se objevil ve více než 499 rolích, mezi které patří například hlavní role Jana Amose Komenského v triptychu Via Lucis z roku 1992.

Kromě herectví se Dušek věnoval i hudební režii, skladbě scénické hudby a pedagogické činnosti. Jeho významný otisk zanechal v dabingu, kde byl v roce 2009 oceněn Cenou Františka Filipovského za celoživotní mistrovství. Ve stáří se Jiří Dušek věnoval poslechu vážné hudby, četbě, práci na zahradě a rodině. V roce 2014 se zapsal do chodníku slávy před budovou Městského divadla Brno společně se Svetlanou Janotovou a Bolkem Polívkou. Jeho úmrtí je velkou ztrátou pro českou kulturu a divadelní svět. Jiří Dušek byl hereckou legendou, jehož talent a oddanost umění ovlivnila mnoho generací diváků i herců. — Tento článek vzdává hold památce Jiřího Duška a jeho přínosu českému divadlu, filmu a kultuře. Jeho odkaz bude žít v srdcích jeho obdivovatelů a v dílech, která zanechal.

Kam dál?

Pamatujete si na seriál Dempsey a Makepeacová ? Jak dnes vypadají představitelé seriálu

Agáta Hanychová po letech přiznala, že Prachaře podváděla. Za její nevěru si mohl sám…řekla

Uplynulo dvacet let od autonehody, při níž u Karlových Varů zahynul legendární hokejový trenér Ivan Hlinka

Kabir Bedi, herec proslavený především rolí Sandokana. Vychovávala ho česká rodina. Finanční krize a smrt syna ho dostaly na dno

Marian Jurečka se netají láskou k alkoholu : Na Moravě dáváme hanácký trojboj…pochlubil se

Další články