Potřebujete zoufale vědět, jaká částka je teď minimem pro slušný život! Neuvěříte, jak moc se změnila ekonomická realita!

2850
Sdílejte

Srážky, poplatky za školu a stravování, další tisícovku ochuzuje rodinný rozpočet mobil. Do druhé půlky měsíce již většinou nic nezbývá. „Když potřebujeme zaplatit třeba lékaře nebo něco do školy, tak to zaplatíme, ale musíme to stáhnout z jídla nebo si odpustit boty a věci na sebe“, vysvětluje. Jak se rodina postaví k neočekávaným událostem? „Nemáme žádné úspory. Když se něco stane, tak si musíme půjčit. Už jsme si půjčovali na zuby a na správku auta, protože to jsme neměli odkud vzít. Teď jsme to splatili, ale zase jsme na nule.“

Co s tím?
Minimální důstojná mzda (MDM) je koncept, který by mohl přinést změnu. Podle něj je důležité, aby mzda pracujících skutečně pokryla všechny základní životní potřeby a umožnila jim žít důstojně. To znamená, že by měla pokrýt náklady na stravu, bydlení, ošacení, dopravu, zdravotní péči, vzdělání a volný čas, a to včetně úspor pro případ neočekávaných okolností.
Minimální důstojná mzda (MDM) je odměna za práci, která by měla pracujícím a jejich domácnostem poskytovat dostatek finančních prostředků k životu, který je vnímán jako základní standard. MDM by měla umožňovat pokrýt náklady na stravu a bydlení, ošacení, dopravu, zdravotní péči, vzdělání a volný čas a zaplatit další důležité potřeby včetně úspor pro případ neočekávaných okolností. Je důležité, aby mzda pracujících skutečně pokryla všechny základní životní potřeby a umožnila jim žít důstojně.

Kam dál?

Po dětech uklízí školníci a kuchařky. Kvůli omezení financí ředitelům chybí na platy

Oslava maturity se proměnila v masakr poté, co autobusu převážejícímu studenty selhaly brzdy. Jízda smrti stála život 11 lidí

Sedmnáctiletý mladík z Německa žije ve vlaku. Díky roční permanentce přeskakuje z jednoho spoje na druhý

Z nemocnice poslali Veroniku s bolestmi hlavy domů. Za pár hodin zemřela

Sledujte těchto pět náznaků a zjistíte před čím vás chce váš anděl strážný varovat

Další články