Jan Žižka pod palbou kritiky: Nesmyslný paskvil zralý pro popelnici. Diváci zuří…

2000
Sdílejte

Jsou zde bitvy, které se odehrávají na obrovských pláních a do kterých je zapojeno několik tisíc vojáků. Ale ty bitvy vypadají zvláštně neosobní, jako by se účastnili jenom NPC (non-player characters). Vypadají spíše jako animované scény z počítačových her než jako skutečné bitvy. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby ty bitvy měly nějaký dramatický význam. Ale ne, jsou jen ilustrací toho, jak vypadá středověká válka.

Akorát, že středověká válka takhle nevypadala. Ve středověku se válčilo v malých skupinách, ne v obrovských armádách. A samotné bitvy byly brutální a krátké, ne nějaké epické srážky. Ale co, když tvůrci chtěli jen vytvořit něco, co vypadá cool?
Co na tom všem je nejhorší, je, jak se s tím vším nakládá. Jakoby tvůrci nevěděli, co s tím vším dělat. Takže máme film, který je plný akce, ale bez jakékoliv napětí. Který má obrovský rozpočet, ale vypadá levně. Který má výpravné bitvy, ale bez jakéhokoliv emocionálního náboje.

Jan Žižka je film, který se snaží být velkým a důležitým, ale končí jako prázdný a nevýrazný. Je to film, který se snaží být hollywoodským blockbusterem, ale působí spíše jako levná imitace. Je to film, který by chtěl být historickým eposem, ale končí jako fantasy pro děti.

Kam dál?

Marie Pilátová si za natáčení trilogie Slunce, seno vydělala tisíce. Helena Růžičková si jí a ostatních vesničanů nevšímala

Rodina legendárního závodníka Michaela Schumachera se rozhodla vydražit jeho vzácnou sbírku luxusních hodinek. Zbavili se i nejcennějšího kousku!

Vlastimil Harapes ještě stačil sepsat poslední vůli. Komu majetek odkázal?

Známá narkomanka Katka Bradáčová promluvila o své dceři: Šestnáctiletá Tereza chce být zdravotní sestřičkou

Uznávaný český lékař promluvil o stavu Roberta Fica: Nekrózy jsou špatné znamení, není schopen hojení

Další články