Aby moje dítě každého zdravilo? Ne, takto jej rozhodně vychovávat nebudu

1202
Sdílejte

Dítě postupně od rodičů přejímá návyky i životní postoje a napodobuje jejich chování. Rodiče mu zrcadlí svět a jeho zákonitosti a ono nejdříve jen přejímá odraz, který mu předávají. Mnoho rodičů přitom do výchovy svých dětí často přenáší postupy, které si neseme ze svého vlastního dětství.

Podle psycholožky PhDr. Evy Labusové, je na místě přemýšlet o tom, jakým způsobem chceme své dítě vychovávat. Nicméně pokud se rozhodneme násilně se vyhnout výchovným metodám našich vlastních rodičů, obvykle to nevede k žádoucímu výsledku. Někdy třeba ti, kdo byli sami vychováváni příliš přísně, bývají až příliš liberální a vychovají si malého tyrana.
Existují čtyři hlavní styly rodičovské výchovy: demokratická (autoritativní), autoritářská (autokratická), shovívavá a zanedbávající. Každý z nich má své specifické rysy a ovlivňuje chování dítěte různými způsoby. Například demokratická výchova podporuje zdravou autoritu ve výchově, zatímco autoritářská výchova je založena na příkazech a zákazech.

Kam dál?

Kladno se potýká s problémem odcizených nákupních vozíků. Supermarket zavedl speciální opatření

Po dětech uklízí školníci a kuchařky. Kvůli omezení financí ředitelům chybí na platy

Oslava maturity se proměnila v masakr poté, co autobusu převážejícímu studenty selhaly brzdy. Jízda smrti stála život 11 lidí

Sedmnáctiletý mladík z Německa žije ve vlaku. Díky roční permanentce přeskakuje z jednoho spoje na druhý

Z nemocnice poslali Veroniku s bolestmi hlavy domů. Za pár hodin zemřela

Další články