Zemřela zpěvačka Yvonne Přenosilová : Její hit znáte z muzikálu Rebelové!

8866
Sdílejte

Byla také považována za průkopnici českého rhythm and blues a rock and rollu. Její hity dávno zlidověly. Kariéru začala v divadle Semafor. Jeden čas zpívala i se skupinou Olympic.

Ve Zlatém slavíku 1964 a 1965 se umístila na 8., respektive 5., místě v kategorii zpěvaček, v roce 1968 byla v této anketě popularity čtvrtá.

Zahrála si a zazpívala také v několika filmech. Po Formanově snímku Konkurs (1963) následovaly Vysílá studio A (1966), Dita Saxová (1967), Kulhavý ďábel (1968) a Rebelové (2001).
Pokračování na další straně

Yvonne Přenosilová (1947–2023)

  • Narodila se 2. července 1947 v Praze do rodiny generála, který miloval černošské spirituály.
  • Kariéru začala konkurzem v divadle Semafor, ze kterého Miloš Forman natočil svou režisérskou prvotinu Konkurs. S písničkou Malageňa ji do divadla nepřijali, ale všiml si jí skladatel Karel Mareš. Pak zpívala se skupinou Olympic.
  • V únoru 1964 nahrála jako šestnáctiletá českou verzi písničky Roň slzy, jež se stala hitem a jedním z nejprodávanějších českých singlů šedesátých let.
  • V roce 1965, když si ji hosté z anglických klubů poslechli při návštěvě gymnázia naživo, pozvali ji na třítýdenní pobyt do Londýna. Manažera jí dělal John Alcock. Yvonne zpívala v londýnském rozhlase, nazpívala gramodesku When My Baby Cries/Come On Home pro anglickou společnost PYE. Nejcennější vystoupení bylo v nejpopulárnějším pořadu britské televize Ready, Steady, Go!, společně se skupinou Rolling Stones.
  • Od podzimu 1965 byla členkou nově vzniklého pražského divadla Apollo.
  • V roce 1968 podepsala petici Dva tisíce slov. Emigrovala za rodiči do Západního Německa. V Mnichově pak 26 let žila. Pracovala mimo jiné u British Airways, kde se seznámila se svým manželem, advokátem von Schuckmannem.
  • Následně pracovala pro Rádio Svobodná Evropa. Spolupracovala s Karlem Krylem.
  • V roce 1994 se natrvalo vrátila do Prahy.

 

Kam dál?

Vztahy Vlastimila Harapese: O své první ženě Eleně moc nemluvil, druhou mu přebral kolega

Z Ulice odchází Vilma Nyklová : Byla v seriálu od roku 2005

Juraj Cintula, muž, který provedl atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, se v minulosti sám stal obětí útoku

Diváci Výměny manželek zuří : Bordel před domem, smrad z cigaret, akty v obýváku a hnusné týrání psa. Vezměte jim to nebohé zvíře…

Fica operovali dva lékařské týmy. Operace trvala pět hodin, jeho stav je velmi vážný

Další články