Šokující tajemství Jiřího Sováka: Syna vydědil, protože usmrtil člověka, a přitom on … To snad ne!

3991
Sdílejte
Jiří Sovák měl řídit v opilosti už před 52 lety. A pak čelil podezření, že způsobil smrtelnou autonehodu! Podle archivu bezpečnostních složek se to stalo 4. ledna 1971 kolem půl osmé večer v Mníšku pod Brdy u restaurace Na kapele. Tam neznámý řidič srazil chodce a z místa činu utekl, aniž by mu poskytl pomoc.
„Při této nehodě neidentifikovaný osobní automobil neznámého řidiče smrtelně zranil občana Vojtěcha S., který svým zraněním podlehl ještě týž den. Na základě svědeckých výpovědí bylo potvrzeno, že Jiří Sovák jel svým vozidlem v kritickém okamžiku stejným směrem jako neidentifikovaný osobní automobil,“ píše náčelník inspekce hlavního velitelství Veřejné bezpečnosti MJR. Ján Číhal v dochované zprávě pro Ministerstvo vnitra ČSSR.
Podle výpovědí svědků měl Sovák v kritický den zkonzumovat značné množství alkoholu. „V Příbrami vypil 0,2 dcl francouzského koňaku, dvě 12stupňová piva a 4 dcl bílého vína u primáře doktora Trefného a později v prodejně pramen, i když věděl, že na zpáteční cestě z Příbrami do Prahy pojede svým osobním automobilem tovární značky Saab,“ informuje major Číhal tehdejšího ministra vnitra.
Podle znaleckého posudku měl mít Sovák v kritickém okamžiku v krvi 0,86 až 1,78 promile alkoholu. Proto vyšetřovatel okresního výboru VB v Příbrami podal 25. ledna 1971 na herce obžalobu pro trestné činy ublížení na zdraví z nedbalosti, neposkytnutí pomoci a opilství. Nedošlo k žádnému stíhání ani obvinění, protože slavný herec měl mít vlivné přátelé na nejvyšších místech.
O tři měsíce později (14. dubna 1971) obdržel vyšetřovatel písemný pokyn od okresního prokurátora, mimo jiné, aby zajistil, jeho řidičský průkaz a bude mu odebrán. Jak je však patrné z archivu bezpečnostních složek, nestalo se tak a nenastalo ani soudní řízení. Populární herec a v té době člen činoherního Národního divadla s titulem Zasloužilý umělec podal písemnou stížnost na postup vyšetřovatele přímo do rukou ministra vnitra! V podané stížnosti Sovák sdělil, že k večeři vypil jen jedno malé pivo. Nejméně tři a půl hodiny před nahlášeným časem nehody.
Pokračování na další straně

Kam dál?

Všechno trápení je snad konečně u konce a Kateřina Brožová (56) už se zase může těšit ze života. Fanouškům ukázala svoji novou lásku

Vlastimil Harapes týden před smrtí zkolaboval před domem. O svých zdravotních problémech do poslední chvíle mlčel

Jiří Korn slaví 75 narozeniny : Život s o 25 let mladší ženou si nemůže vynachválit, s exmanželkou pečuje o postiženého syna

Agáta zuří : Soukup se o Rozárku soudil do krve a hned při první příležitosti se na ní vykašlal

Bývalý šéf úřadu pro ochranu ústavních činitelů Juraj Zábojník poukázal na chyby ochranky. Před Fica nikdo neskočil, druhá rána nesmí vyjít

Další články